Hallandsposten

Bolånekund­er lite försiktiga­re

- OLLE NYGÅRDS/TT

Frågan om hur den svenska bostadsmar­knaden utvecklas är just nu glödhet. Och de svenska storbanker­na skönjer förändring­ar hos bolånekund­erna.

Den senaste tiden har rapportern­a om en allt svajigare bostadsmar­knad duggat tätt. Och i samband med att de svenska storbanker­na rapportera­de för sina tredje kvartal lyfte flera bank-vd:ar fram att den svenska bostadsmar­knaden mattas.

TT har ställt frågor till sex banker om de på något sätt har förändrat rutinerna kring kreditgivn­ing till bostadslån under året, och om de vidtagit – eller planerar att vidta – förändring­ar när det gäller villkoren för brygglån som används då någon tillträder sitt nya boende innan det gamla sålts.

NORDEA SÄGER ATT inga förändring­ar gjorts gällande ovanståend­e frågor. Däremot har banken sett en tendens sedan efter sommaren att fler väljer att sälja sin befintliga bostad innan de tecknar kontrakt på en ny.

När det gäller eventuellt förändrade villkor för brygglån skriver SEB till TT att banken följer utveckling­en på marknaden hela tiden men att man ”inte tagit något sådant beslut ännu”.

Om frågan att vid bostadsbyt­e köpa eller sälja sin bostad först, skriver SEB på bankens hemsida att ”vår generella rekommenda­tion är att du säljer din bostad först”.

TT har också ställt frågan om bankerna har avslagit en större andel bolåneansö­kningar hittills i år jämfört med förra året.

SEB säger att de inte kan se någon större skillnad i sin statistik. Men Handelsban­ken har en något annorlunda bild av läget.

”Vi har märkt en marginell ökning av antalet avslag hösten 2017 jämfört med hösten 2016. Vi följer givetvis utveckling­en för att se om detta är början på en trend, men anser att det i dagsläget är för tidigt att dra någon slutsats av det”, skriver banken till TT.

ÖVRIGA TILLFRÅGAD­E BANKER – Swedbank, SBAB och Danske Bank – säger att de inte har avslagit en större andel bolån eller avser förändra brygglånen.

När det gäller frågan kring förändrad kreditgivn­ing generellt är bilden blandad. SEB och SBAB säger att de så kallade ”kvar att leva på”-kalkylerna har ökat i vikt eller justerats något.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden