Hallandsposten

Eu-toppmötet ska tackla framtidsrä­dsla

- MARIA DAVIDSSON/TT LARS LARSSON/TT

Nästan alla Eu-ledare har tackat ja till veckans toppmöte i Göteborg. Värden, statsminis­ter Stefan Löfven (S), är lite förvånad. Frågor om arbetsmark­nad och sociala klyftor brukar inte stå högt i kurs. Men risken är att resultatet inte blir mer än tomma ord.

– Vi måste se till löntagarna­s intressen i en helt annan utsträckni­ng än vad som har gjorts tidigare. Det har varit för mycket av åtstramnin­gar och osäkerhet, säger Stefan Löfven i en intervju med TT inför Eu-toppmötet den 17 november.

Han och Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker har bjudit in alla EU:S 28 statsoch regeringsc­hefer till ett socialt toppmöte tillsamman­s med fack och arbetsgiva­rorganisat­ioner. Frankrikes president Emmanuel Macron kommer, liksom Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May. Bara Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och ledarna från Finland och Cypern har hittills tackat nej.

BÅDE JUNCKER OCH Löfven anser att det är dags att ta tag i den ekonomiska krisens sociala konsekvens­er. Eu-ledarna har ägnat år och miljarder åt att reda ut eurokrisen, rädda banker på fallrepet och få skuldtyngd­a Eu-länder på fötter. Samma energi har inte ägnats åt arbetslösa unga, fattiga pensionäre­r och otrygga anställnin­gar.

Men något har hänt, tror Löfven och hävdar att fler inser att jämlikhet kan främja tillväxt. Rädda människor, som inte känner att de räknas eller får vara med, motsätter sig förändring­ar, säger han.

– Om vi inte klarar av detta har hela EU ett gigantiskt problem med människor som är rädda för framtiden och som kommer att

Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May och andra stats- och regeringsc­hefer i EU. Ledarna i Tyskland, Finland och Cypern är de enda som hittills tackat nej.

Även arbetsmark­nadens parter, politiker, organisati­oner och studenter deltar. Totalt väntas runt 200 deltagare. Uppemot 380 journalist­er från olika länder bevakar mötet.

Fokus för mötet är att främja rättvisa jobb och tillväxt. Kallas för ”det sociala toppmötet”. På Euspråk innebär sociala frågor ofta att de är kopplade till arbetsmark­naden.

Till skillnad från när Eu-ledarna möts för toppmöte i Bryssel sker många av diskussion­erna i seminarief­orm och kommer att webbsändas. Under den två timmar långa lunchen stänger Eu-ledarna dock in sig för egna överläggni­ngar. Då står en framtidsdi­skussion om kultur och utbildning på menyn. lockas till extremism, populism och nationalis­m.

På toppmötet ska en deklaratio­n med 20 principer för ökade sociala rättighete­r underteckn­as. Denna sociala pelare, som den kallas på Eu-språk, innehåller en uppräkning av rättighete­r för tillträde till arbetsmark­naden, rättvisa arbetsvill­kor och social trygghet. Sådant som EU sagt förut, men nu samlat i ett gemensamt dokument.

Men det är inga tvingande regler, ingen lagstiftni­ng. Inget Eu-land kommer att straffas om det struntar i att genomföra förbättrin­gar.

– Vi ska gå i samma riktning, men det kan göras på lite olika sätt, säger Löfven, som inte vill att Bryssel ska lagstifta på det här området.

EXAKT HUR UPPFÖLJNIN­GEN av ländernas arbete ska ske är inte beslutat ännu. Statsminis­tern tänker sig att det kan göras på liknande sätt som när Eu-kommission­en mäter vad länderna gör på det ekonomiska området. Det sker en gång om året i den så kallade europeiska planerings­terminen. Där varnas Sverige varje år för hushållens stora bostadslån och får bassning för att bostadsmar­knaden fungerar dåligt. Men den svenska regeringen tvingas inte att genomföra några åtgärder, och året därpå upprepar Eu-kommission­en sina varningar igen eftersom Sverige inte har lyssnat.

GÖRAN VON SYDOW, forskare i statsveten­skap på Sieps, tycker att det är svårt att värdera toppmötet eller bedöma vad uppslutnin­gen kring principern­a i den sociala pelaren innebär.

– Det handlar väldigt mycket om vad medlemssta­terna är villiga att göra. På en del områden kan det säkert röra på sig, men det hade det kanske gjort ändå, och beror inte på toppmötet eller pelaren, säger han.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Fredag den 17 november Eriksbergs­hallen på Hisingen i Göteborg Statsminis­ter Stefan Löfven (S) och Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker. PÅ TIDEN. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) tycker att det är dags för EU att ta tag i sociala frågor. På...
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT Fredag den 17 november Eriksbergs­hallen på Hisingen i Göteborg Statsminis­ter Stefan Löfven (S) och Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker. PÅ TIDEN. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) tycker att det är dags för EU att ta tag i sociala frågor. På...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden