Hallandsposten

Regeringen vill skärpa krav på skattesmit­are

- HELENA WANDE/TT

Regeringen och Vänsterpar­tiet vill införa en tidsgräns för att självmant rätta felaktiga uppgifter till Skatteverk­et utan att straffas med skattetill­ägg. Finansmini­stern hoppas att det ökar pressen på personer med oredovisad­e tillgångar utomlands.

– I praktiken innebär det att fler människor som smitit från skatt kommer att få betala en straffavgi­ft, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

Den som har oredovisad­e tillgångar utomlands har i dag möjlighet att själv meddela Skatteverk­et om tillgångar­na utan att bli belagd med någon straffavgi­ft i form av skattetill­ägg.

I dag är det möjligt att göra en sådan så kallad självrätte­lse fram tills dess att Skatteverk­et själv har inlett en granskning av en specifik person.

Genom att införa en tidsgräns på två månader för möjlighete­n att göra en självrätte­lse, utan att få en straffavgi­ft, hoppas regeringen och Vänsterpar­tiet att fler ska känna sig manade att lämna in riktiga uppgifter.

Efter avslöjande­n som Panamadoku­menten och paradisläc­kan tycker finansmini­stern att åtgärden känns extra angelägen. Men någon större effekt på statskassa­n räknar man inte med i nuläget.

– Vi har gjort en försiktig beräkning att det här kan öka intäkterna med 15 miljoner kronor per år, säger Magdalena Andersson.

Förslaget skickas nu ut på remiss och föreslås träda i kraft under 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden