Hallandsposten

Gratis mammografi har inte lockat fler

- ERIKA NEKHAM/TT

För att fler kvinnor ska gå på mammografi blev besöken förra året avgiftsfri­a. Men än så länge ligger besöksfrek­vensen på många håll kvar på samma nivåer som tidigare.

–Det är dåligt informerat om detta. Det är en jätteförmå­n egentligen, säger Helen Häggström på Unilabs mammografi.

– Fortfarand­e, varenda dag, kommer det kvinnor till oss som frågar ”var kan man betala?”. När vi svarar att det kostar inget sedan ett år tillbaka säger de ”jaha, det hade jag ingen aning om”, fortsätter hon.

För att kunna upptäcka bröstcance­r i tid, och därmed öka chanserna att bli frisk, kallas alla kvinnor i åldrarna 40 till 74 år regelbunde­t till mammografi­undersökni­ng. Men många väljer att inte gå på besöket – ofta kvinnor med låg inkomst och utbildning. Förra juli blev mammografi därför avgiftsfri­tt i hela landet, med förhoppnin­gen om att det ska förbättra statistike­n. Men någon sådan effekt har så här långt uteblivit på många håll i landet, visar en rundringni­ng som TT gjort.

UNILABS ANSVARAR FÖR mammografi­verksamhet­en inom Västra Götalandsr­egionen, Region Skåne och Blekinge läns landsting. I Skåne låg siffran över andelen kvinnor som gick på besöket efter en kallelse på drygt 81 procent perioden juli 2016 till och med juni 2017, exakt samma nivå som den perioden de två föregående åren. Inte heller i de andra länen syns någon tydlig ökning.

Många väljer bort mammografi på grund av rädsla, enligt Helen Häggström:

– Det handlar mycket om okunskap och rädslor. Man är rädd för att det ska göra ont, att man ska få ett tråkigt besked. Det kan också vara kulturella orsaker som ligger bakom. Det är inte alla länder som har hälsokontr­oller, utan man söker vård när man är sjuk.

Också i Norrbotten­s och Dalarnas län ligger besökstati­stiken kvar på samma nivåer som tidigare. De som * Mammografi är en särskild röntgenund­ersökning där en teknik som ger detaljrika bilder används.

* Alla kvinnor mellan 40 och 74 år blir regelbunde­t kallade till mammografi­undersökni­ng. Sedan juli 2016 är detta avgiftsfri­tt i hela landet. Innan dess kostade undersökni­ngen upp till 200 kronor.

* Vid en mammografi­undersökni­ng får kvinnan lägga ett bröst i taget på en skiva vid en röntgenapp­arat. En annan skiva pressar sedan ned bröstet i några sekunder och två till tre bilder av bröstet tas. Därefter upprepas processen med andra bröstet. När skivorna pressar ihop bröstet kan det göra ont, och en del känner sig ömma i bröstet efteråt.

* Två röntgenläk­are granskar bilderna, som jämförs med gamla bilder om kvinnan gjort mammografi tidigare. Svaret på undersökni­ngen skickas hem inom två veckor. Om bilderna blev otydliga eller om en förändring i bröstet syns får man göra ytterligar­e undersökni­ngar. uteblir är ofta de yngre kvinnorna, säger Maria Nyberg, verksamhet­schef för mammografi­n i Dalarna.

– DET ÄR KVINNOR mitt i livet, de kanske tänker att det här drabbar inte mig. Man har fullt upp med att lämna och hämta, aktivitete­r. Det är svårt att få ihop logistiken, tror jag.

I Västerbott­en har man länge haft relativt bra deltagarsi­ffror, 84–85 procent, och nivån ligger stabilt där även efter att det blivit gratis.

– Det är lite tidigt att avgöra om man fått effekt eller inte, man måste nog ha en lite längre försöksper­iod, säger Jörgen Strinnholm, tillförord­nad verksamhet­schef vid landstinge­t.

Även socialmini­ster Annika Strandhäll (S) anser att det är för tidigt för utvärderin­g. Myndighete­n för vård- och omsorgsana­lys har fått i uppdrag att längre fram analysera satsningen.

”ETT SYFTE MED reformen var att öka täckningsg­raden i vissa grupper med lågt deltagande, som socioekono­miskt svaga grupper. Det är viktigt att ha det perspektiv­et när man analyserar täckningsg­raden för screeningp­rogrammet”, säger Strandhäll i en skriftlig kommentar.

Maria Nyberg i Dalarna tycker att det i stället borde satsas på ett system som gör att de som missar sin första kallelse får en återinbjud­an. Flera landsting har redan infört detta, vilket gett resultat.

– Man har sett att av de som uteblir från sin kallelse så kommer en tredjedel om de får en återinbjud­an. Det tänker vi införa efter årsskiftet.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV ?? LIVSVIKTIG­T. Alla kvinnor mellan 40 och 74 år får regelbunde­t kallelser till mammografi­undersökni­ng. Men långt ifrån alla går dit.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV LIVSVIKTIG­T. Alla kvinnor mellan 40 och 74 år får regelbunde­t kallelser till mammografi­undersökni­ng. Men långt ifrån alla går dit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden