Hallandsposten

Bekymren växer för Theresa May

- KATRI ARTTA SVARFVAR/TT

Två ministrar har tvingats avgå på kort tid, 40 partikolle­ger i brittiska underhuset deklarerar att de saknar förtroende för henne, och en deadline för brexitförh­andlingarn­a väntar. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May kämpar mot klockan.

Den brittiska premiärmin­istern står inte högt i kurs i det egna partiet, rapportera­r The Sunday Times. 40 av Torypartie­ts totalt 315 parlaments­ledamöter har bestämt sig för att skriva under ett brev där de förklarar att de inte längre tror på May. Om ytterligar­e åtta ansluter sig kan det leda till en omröstning om partiledar­skapet.

– REDAN ATT 40 vågar gå ut är ett djupt oroande tecken för May. Frågan är hur mycket oro Storbritan­nien tål i ljuset av brexit, säger Mikael Sundström, expert på brittisk politik vid Lunds universite­t.

Mays situation har varit skakig allt sedan hon misslyckad­es med att stärka sin makt i sommarens nyval. Storbritan­nien är delat i inställnin­gen till brexit, samtidigt som May får möta hårdföra Euförhandl­are. I mitten av december förväntas britterna lämna besked om Eu-medborgarn­as rättighete­r, gränsfråga­n på Nordirland och den ekonomiska uppgörelse­n kring utträdet.

VAD MAY ÄN gör sitter hon i en rävsax, enligt Sundström.

– I ett vanligt läge är det illa nog, och nu har hon en deadline från EU på mindre än två veckor där hon måste befästa det här jobbiga med betalninge­n till EU, där hennes egen utrikesmin­ister säger att man inte tänker betala något.

Alternativ­en för May är inte så många just nu, anser han.

– Hon måste jobba på och huta åt sina partikamra­ter och försöka få skeppet att röra sig framåt i alla fall. Alternativ­t kan hon ge sig, men hon verkar inte vara den typen. Hon känneteckn­as av en oerhörd envishet och överlevnad­svilja.

De senaste två veckorna har dessutom två ministrar fått avgå; försvarsmi­nister Michael Fallon efter sexanklage­lser och biståndsmi­nister Priti Patel efter att det avslöjats att hon haft hemliga möten med höga israeliska företrädar­e.

OCKSÅ UTRIKESMIN­ISTER Boris Johnson är i blåsväder efter att sannolikt ha förvärrat situatione­n för en fängslad brittisk-iransk kvinna i Iran med ett obetänksam­t uttalande. På söndagen krävde ledande Labour-politiker, bland dem Londons borgmästar­e Sadiq Khan och partiledar­en Jeremy Corbyn, Johnsons avgång.

– Vi har stått ut länge nog med att han skämmer ut och underminer­ar vårt land genom sin inkompeten­s, säger Corbyn enligt The Observer.

Om May förlorar en partiledar­omröstning, kommer hennes efterträda­re att ta över både partiledar­skapet och premiärmin­isterposte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden