Hallandsposten

”DET HANDLA

DANMARK: DET GÄNGRELATE­RADE VÅLDET ÖKAR I KÖPENHAMN

-

Det senaste halvåret har Köpenhamn drabbats av nästan 40 gängrelate­rade skjutninga­r. Trots att polisen infört visitation­szoner och patrullera­r med mobila polisstati­oner i utsatta omården har våldet eskalerat.

Mjølnerpar­ken ligger väl synlig från flera av bostadshus­en i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn. Den 9 november besköts tre män i parken, varav en dog. Det är tredje gången på kort tid som en skottlossn­ing äger rum här.

– Det är här de är uppvuxna. Många är födda i området och har sina familjer här, säger Torben Svarrer, polisinspe­ktör vid Köpenhamns­polisen.

SEDAN SOMMAREN HAR våldet eskalerat med 38 gängrelate­rade skjutninga­r, varav tre med dödlig utgång, enligt Torben Svarrer, som hanterar all utredning rörande den organisera­de brottsligh­eten.

– Den 12 juli kunde vi se början på en konflikt som fortfarand­e pågår. Gängen har en historik och känner varandra sedan tidigare. Då kan det vara så att de blir oense om något.

– Men just nu är det bara hämnd på hämnd på hämnd från tidigare skjutninga­r.

I slutet på oktober beskjuts tre män utanför ett vandrarhem i närheten av Mjølnerpar­ken, en 30årig man dör. Några dagar senare beskjuts en 20-årig man i en bil. En i mannens nära släkt har kopplingar till kriminella, men 20-åringen, som dör, är inte känd av polisen sedan tidigare.

MINDRE ÄN EN vecka senare sker en skottlossn­ing vid Mjølnerpar­ken. En 22-åring avlider av sina skador, en 25-åring skottskada­s och en 19-åring skadas lindrigt.

En rad åtgärder har satts in för att stoppa det dödliga våldet. Flera stadsdelar i Köpenhamn ingår i polisens så kallade visitation­szoner, mobila polisstati­oner kör runt och både civil och uniformera­d polis rör sig flitigt på utsatta platser.

Totalt har polisen utfört 3 300 vi-

 ??  ?? PÅ PLATS. Polisen Kim Christense­n har varit stationera­d utanför det mobila polishuset i parken Superkilen i Nørrebro tioner för dagen.
PÅ PLATS. Polisen Kim Christense­n har varit stationera­d utanför det mobila polishuset i parken Superkilen i Nørrebro tioner för dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden