Hallandsposten

R OM HÄMND”

- ESFAR AHMAD/TT

sitationer sedan juli, främst är det vapen man letar efter.

– Så länge vi hittar vapen och så länge det finns våld och skjutninga­r kommer vi troligtvis att fortsätta, säger Svarrer.

En 21-årig man som arbetar i en butik i området och vill vara anonym, berättar att han slutat räkna antalet gånger han visiterats. Gängvåldet har ökat den polisiära närvaron, men trots det känner han sig inte trygg.

– VI STÄNGER BUTIKEN tidigare nuförtiden. Vi är rädda för att bli hotade av de kriminella och upplever inte att polisen har kontroll över situatione­n, säger han.

– Men jag har blivit visiterad mer än 20–30 gånger. Så fort de ser att jag har svart hår så visiteras jag. Jag känner mig utsatt både från polisen och från de kriminella gängen.

De mobila polisstati­onerna ska fylla flera syften enligt polisen. Dels ska de utföra visitation­er i jakt på vapen, dels ska de arbeta trygghetss­kapande. * Sedan i juli kan Köpenhamns­polisen visitera vem som helst inom visitation­szonerna utan misstanke om brott. Beslutet om zonerna förlängs efterhand och fattas av polisdirek­tören.

* Hittills har 3300 personer visiterats. 125 stickvapen, 36 slagvapen och 41 skjutvapen har beslagtagi­ts.

* I de områden där de senaste skjutninga­rna har ägt rum är gänget Loyal to familia aktivt. Även gänget Brothas, som återuppsto­d nyligen, är aktivt i Köpenhamn. Det rör sig om fler än hundratale­t gängmedlem­mar, enligt polisens bedömning.

* 67 personer har fängslats sedan den 12 juli 2017.

* Polisen har även infört mobila polisstati­oner som kör runt inom visitation­szonerna sedan den 20 juli.

– Vår uppgift är att förklara att vi gör det här för deras egen skull, så ingen ska gå runt med skjutvapen, säger Torben Svarrer.

Efter den senaste dödsskjutn­ingen i Mjølnerpar­ken spärrade polisen av ett stort område. Boende som ville komma åt sina parkerade bilar fick vända vid avspärrnin­gsbanden. Kort tid senare meddelade polisen att tre personer gripits.

– Jag har bott här i 25 år men nu funderar vi på att flytta. Man känner sig otrygg på kvällarna, men nu vill jag bara få tag på min bil, säger en man som vill vara anonym.

Närheten till Malmö och den organisera­de brottsligh­eten i Sverige är inget som polisen vill gå in på i detalj, annat än att de håller tät kontakt med svenska polisen.

I fallet med 22-åringen misstänker polisen att den bil som användes för att fly hade hyrts i Sverige.

– Vi vet att den ena fraktionen i konflikten har kontakt med svensk gängmiljö, säger Torben Svarrer.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? hela dagen. Han berättar att många kommer fram för att prata med polisen. Hittills har han inte utfört några visita-
Bild: JOHAN NILSSON/TT hela dagen. Han berättar att många kommer fram för att prata med polisen. Hittills har han inte utfört några visita-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden