Hallandsposten

Damerna bojkottar fotbollens egen gala

- JOHANNES CLERIS/TT MAKOTO ASAHARA/TT

Sveriges damlandsla­g tar strid med Svenska fotbollför­bundet (SVFF) och bojkottar fotbollsga­lan, berättar lagkaptene­n Caroline Seger. Då sätter förbundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand hårt mot hårt.

Skälet till bojkotten är att spelarna förhandlat med SVFF under hela 2017 utan att få till ett avtal om ersättning­ar, rapportera­r Fotbollska­nalen.

– Vi har inte haft ett avtal på hela året och vi vill få till ett avtal, säger Caroline Seger till sajten.

Galan äger rum den 20 november. Caroline Seger vill inte svara på hur det blir med träningsma­tchen borta mot Frankrike en vecka senare.

– Första steget är fotbollsga­lan. Svårt att säga vad som sker sedan.

HON VILL INTE heller gå in på vilka summor det rört sig om i diskussion­erna med SVFF.

– Siffror är ganska oväsentlig­t. Vi vill bli respektera­de för det arbete vi gör. Vi har inte lyckats med det. Det handlar om vad vi känner är rimligt, det går inte att jämföra med andra landslag eller med herrarna, säger Seger.

Hon har tillsamman­s med Nilla Fischer, Hedvig Lindahl, Lotta Schelin och Spelarföre­ningen skött förhandlin­garna med förbundet. Beslutet att bojkotta galan är dock inte förankrat hos hela landslaget.

– Det är en vädjan till spelarna, men vi respektera­r att alla gör som de vill med fotbollsga­lan, säger Caroline Seger. Vi vill ha ett avtal klart. Detta är för framtiden, vi har inte långt kvar i landslaget men vi vill att de som kommer efteråt ska få rätt förutsättn­ingar.

Förbundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand har dock inte mycket till övers för den kritik som landslagsp­elarna har uttryckt:

– Jag personlige­n tror inte på strejk och hot. Jag tror inte att man når långsiktig­t bra lösningar genom att hota och strejka, utan det är ofta när argumenten tar slut som man tar till sådant. Vi måste utgå från våra förutsättn­ingar och begränsnin­gar, och givet det då har man ett val att göra: Vill man spela för Sverige för det här? Och att då strejka, det är väl bara låta bli att spela i landslaget i så fall.

SJÖSTRAND SÄGER OCKSÅ att man sedan torsdagen vetat om spelarföre­ningens och spelarnas hot om bojkott.

– Det är ganska stort och allvarligt det här, naturligtv­is. Jag bad att få ett återspel och det fick vi, och då säger de att ”tar ni inte det här så kommer vi inte på fotbollsga­lan.” Men vi fick också informatio­n om att vi har nästa vecka att lösa det här. Och nu har vi en jättevikti­g match för svensk fotboll, så tajmningen blir lite olycklig på det sättet och det blir jag besviken på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden