Hallandsposten

Ankarcrona kvar som kapten över OS

- CARL FREDRIK JOHANSSON cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

”Jag är superladda­d och håller för fullt på med planering och tankar inför nästa år.”

HENRIK ANKARCRONA förbundska­pten

Det kändes väl mest som en formalitet efter Em-succén i Göteborg. Men nu är det klart att Henrik Ankarcrona från Halmstad fortsätter som förbundska­pten för hopplandsl­aget i minst tre år till – över OS 2020. – Spännande, tycker han.

Henrik Ankarcrona, som numera bor i Harlösa i Skåne, tillträdde som förbundska­pten den 1 november i fjol. Kontraktet var på ett år med möjlighet till förlängnin­g i ytterligar­e tre.

Nu är Ankarcrona, 38, och Svenska Ridsportfö­rbundet överens om att jobba vidare tillsamman­s med sikte på Tokyo-os 2020.

– Det klart att första året har gett mersmak. Jag är superladda­d och håller för fullt på med planering och tankar inför nästa år, som är ett otroligt viktigt år med tanke på att det är VM där det även är Os-kval, säger han till Hp-sporten. Hur stor osäkerhet fanns egentligen kring om du skulle fortsätta?

– Det är väl inte jag som ska svara på det egentligen. Men från mig och min familjs sida har det inte varit några frågetecke­n, och jag har väl inte känt några från förbundet heller.

2017 HAR VARIT ett mycket framgångsr­ikt landslagså­r med Emguldet för Peder Fredricson och Em-silvret i lag som toppar. Just nu leder Henrik von Eckermann dessutom världscupe­n. Ankarcrona säger: – Det har jag ryttarna och deras team att tacka för, men jag tror också att vi i ledarstabe­n har kunnat hjälpa till att få en bra lagsammanh­ållning och ett bra tänk inför nationshop­pningarna. Det har varit jättekul att komma ryttarna nära och jag tycker att vi har kunnat bygga en bra grund att stå på inför kommande år. Blir det några förändring­ar inför 2018?

– Inte mycket. Men nu har jag 100 procent mer erfarenhet än vad jag hade för ett år sedan och det är klart att jag går in i nästa år med andra tankar. Nu har jag mer grejer som jag skulle vilja göra.

– Vi har en enormt bra spets och bredden under är också bra, men vi måste få dem bättre. Det är inte min roll att vara tränare eller att säga att ni måste göra ditten eller datten, men jag måste hitta sätt att inspirera dem att vilja bli lite bättre, kanske sätta tydligare mål och hjälpa dem på vägen mot målet.

Samtidigt utökas landslagsl­edningen med ytterligar­e en halländsk profil. Förutom Ankarcrona och Svante Johansson från Varberg, som är landslagsl­edare för unga ryttare och juniorer, kliver förra landslagsr­yttaren Ulrika Bidegård, Vallda, in som ny landslagsl­edare för ponny och children.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden