Hallandsposten

Taylor Swift spelar högt med nya stilen

- JOHAN LINDQVIST

Fredagen efter den supersmöri­ga Country music awardsgala­n släpper Taylor Swift sitt nya album. Säkert en tillfällig­het men ändå en illustrati­on av att Taylor Swift helt lämnar countryn bakom sig. Det är ju inte alltför länge sedan hon rankades som den kommersiel­la countryns stora framtidslö­fte, men Swift visade sig ha spretigare och ambitiösar­e planer än så.

EFTER DEN BRILJANTA 1989, där Taylor Swift fullt ut visade vilken oerhört begåvad låtskrivar­e hon är, väljer hon nu att göra extremt producents­tyrd musik. Låtmakerie­t, melodierna, sångrösten och karisman – allt underordna­r sig ljudbilden.

Och producente­n, ja det är svenske polarprisv­innaren och Billboard-mästaren Max Martin. Vilket såklart hörs. Reputation­plattan är byggd av massiv, kraftfull, elektronis­k popmusik. Det trycks på ordentligt med aggressiva, hårt spända syntsmocko­r och refränger som klampar på utan ett ögonblicks tvekan. Det är bra, ja det är stundtals till och med världsklas­s. Men det är också så att Taylor Swifts alla styrkor hamnar på en ny spelplan där hon trängs med många andra.

NÄR TAYLOR SWIFT gör musik som tangerar Britney Spears, Rihanna, Selena Gomez och Ariana Grande blir hon samtidigt också mindre unik. Det fanns ingen annan megastjärn­a som gjorde det Taylor Swift gjorde på 1989, nu väljer hon att, om man så vill, rätta in sig i ledet. Förmodlige­n är det lika delar modigt som dumdristig­t, hur som helst spelar Taylor Swift ett tämligen högt spel med sin egen särart. Å andra sidan är det konstnärli­gt utmanande att ge sig in i det där getingboet. Svenska Tove Lo är ju också inne i samma härad, men det jag hört av hennes kommande skiva är helt ärligt mer personligt än detta.

POP

TAYLOR SWIFT Reputation (Big machine/universal)

MEN VISST KOMMER ändå Taylor Swift ut ur det här något sånär helskinnad. Don’t blame me är en ruggigt mäktig popgospel, End game

Låtmakerie­t, melodierna, sångrösten och karisman – allt underordna­r sig ljudbilden

där hon gästas av Ed Sheeran och Future är lökiga på ett ganska så härligt vis och både Dancing with our hands tied och Delicate knyter en stilig brygga till förra skivan.

”THE OLD TAYLOR can’t come to the phone right now – she’s dead”, utbrister hon vid ett tillfälle. Oklart om hon syftar på country-taylor eller den Taylor som fanns innan hon kördes några varv genom det massmedial­a drevet. Oavsett ska det bli spännande hur hon återuppfin­ner sig själv nästa gång.

 ??  ?? NY GIV. Taylor Swift tar sin musik i en ny riktning på sitt färska album.
NY GIV. Taylor Swift tar sin musik i en ny riktning på sitt färska album.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden