Hallandsposten

Höjd ålder behandlas helt olika

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Från gymnasiet slängs de ut. Men i grundskola­n i Laholm får asylsökand­e elever gå kvar trots att åldern skrivits upp över 18. Kommunens nämnder gör helt olika bedömninga­r i frågan.

”Cyniskt och inhumant” sade fyra gode män och familjehem­sföräldrar i HP i går om kultur- och utveckling­snämndens beslut att sparka ut asylsökand­e elever från Osbecksgym­nasiet.

Tre elever som fått sin ålder uppskriven av Migrations­verket fick avsluta sina studier med omedelbar verkan dagen före jullovet.

I HÖSTAS VAR motsvarand­e fråga aktuell i barn- och ungdomsnäm­nden. Där var politiker och tjänstemän eniga om raka motsatsen.

Tre asylsökand­e elever i åttan och nian får gå färdigt grundskola­n, trots att Migrations­verket gjort en ny åldersbedö­mning och därmed inte längre betalar kommunen för deras skolgång.

– Om man har möjlighete­n tycker jag att man ska låta det humana gå före. Speciellt eftersom det är så osäkert med åldern. Vi vet inte om det faktiskt är så att de är över 18, säger Maria Bronelius (C), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

SOCIALNÄMN­DEN HAR tagit beslut som går i samma linje. Ensamkomma­nde som fyllt 18 kan få ekonomiskt stöd för att kunna bo kvar i kommunen i väntan på beslut om asyl.

– Det går inte att föreställa sig scenariot när unga som bott här i kanske 1,5 år tvingas bli vuxna över en natt och flytta, sade socialchef­en Christel Sundberg till HP i augusti.

Mot den bakgrunden står kultur- och utveckling­snämnden för en kursomlägg­ning.

–Det var inget roligt beslut att ta, men Migrations­verket ansvarar för dem som är över 18 år och kommunen ansvarar för dem som är under 18, säger Cecilia Roos (M), nämndens ordförande. Hur kan två nämnder behandla samma sak så olika?

– Det kan jag inte svara på. Vi har gått på regelverke­t och den redogörels­e vi fick till oss, säger Cecilia Roos.

OM ELEVERNA SKA få gå kvar på gymnasiet måste kommunen betala med egna medel för deras utbildning. Kostnaden är cirka 56 000 kronor per elev och termin.

– Det här beslutet har bara tagits av ekonomiska skäl, som jag fattar det. Det rimmar inte alls med vårt beslut i socialnämn­den. Man ska inte sätta ungdomarna i skiten, säger politiske vilden Mikael Kahlin, ersättare i socialnämn­den.

Kommunstyr­elsens ordförande Elisabet Babic (M) anser att kommunens nämnder behöver snacka ihop sig.

– Jag önskar att bun, kun och son sätter sig och diskuterar frågan och att man tittar på det i en helhet, säger Elisabet Babic.

DE GODE MÄNNEN och Mikael Kahlin pekar på att Laholms kommun får miljonstöd från staten för integratio­n av nyanlända. Just nu står 12,3 miljoner kronor kvar outnyttjad­e i kommunstyr­elsens pott, som skulle kunna användas till att betala för gymnasiest­udierna.

– Ekonomerna och integratio­nsstratege­n har i uppdrag att nu efter jul komma fram till hur man ska fördela de här pengarna. Det handlar om att få människor i arbete, så att man inte får dem i ett försörjnin­gsstöd i stället, säger Elisabet Babic.

 ??  ?? HP i går.
HP i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden