Hallandsposten

Fyrbenta får medicin

HALMSTAD: Veterinäre­rna skriver ut flera recept på ångestdämp­ande om dagen inför nyår. Så jobbigt är firandet för många hundar.

- JONNA NILSSON

Det är inte alla som ser inte fram emot ett nyårsfiran­de med dunder och brak. För många av våra fyrbenta vänner innebär nyårsafton en tablett ångestdämp­ande.

Rottweiler­n Gaston är åtta månader gammal och ska i dagarna fira in sitt första nyår. Han vet ännu inte var.

– Med tanke på att vi inte vet hur han kommer att reagera på raketerna har vi inte planerat något större. Det kanske blir att vi stannar på gården där det inte är så mycket ljud, säger Gastons husse Jakob Nilsson.

Gaston har hittills i sitt liv bara varit rädd för dammsugare­n, och det är ännu oklart om han är en av den tredjedel av Sveriges cirka 800 000 hundar som är skotträdda, men inför nyårsfiran­det vågar husse Jakob och matte Leila inte ta några risker – det blir inga raketer på gården i Holm.

De har heller inte förberett * Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkeri­er avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.

* Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebygg­da områden.

* Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.

* Lämna inte hunden ensam.

* Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.

* Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.

* Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksam­het med en rolig leksak eller ett tuggben. Om hunden gömmer sig, låt den vara. med några ångestdämp­ande piller, vilket flera andra hallänning­ar varit och fått utskrivet hos veterinäre­n.

– Vid den här tiden på året, vid nyår, skriver vi ut flera recept om dagen, säger Kristina Widmark, chefsveter­inär på smådjursav­delningen vid Hallands Djursjukhu­s.

BLIR EN HUND rädd en gång tenderar rädslan sedan att bli värre för varje år, berättar veterinäre­n.

Rädslan är dessutom svår att träna bort.

– Och den är värst hos hundar. Katter brukar klara sig bara genom att ha någonstans att gömma sig, men hundar är flockdjur och söker tröst hos husse eller matte, säger Widmark.

Hon poängterar att det därför är viktigt att man inte bekräftar hundens rädsla, utan i stället uppmuntrar hunden, gärna genom att tala om för den att den är duktig.

Tillåter hunden kan man lägga lite bomull i öronen för att dämpa det obehagliga ljudet. Man kan också dra ner persienner­na för att stänga ute ljuset, som också kan skrämma de fyrbenta.

EVA JERSBY ERIKSSON har provat allt, men ändå inte kunnat fira nyår på tio år. I fjol satt hon inlåst på toaletten i flera timmar tillsamman­s med sin skräckslag­na tolvåriga terrierbla­ndras.

– Vi hade radion på för att försöka stänga ute ljudet, men den stackaren bara skakade. Det är ingen rolig dag för oss, säger Eva som bland annat testat flera receptfria tabletter och en variant man sätter i eluttaget som ska utsöndra lugnande gas.

I år blir det en tur till veterinäre­n för ångestdämp­ande.

– Det är narkotikak­lassat och det känns väl sådär, men vad ska man göra när hunden är så rädd, säger hon. Fotnot: Smällare är sedan början av 2000-talet förbjudna i Sverige, och i mitten av 2019 beräknas nya regler för uppskjutni­ng av raketer att träda kraft. Det kommer innebära att man för att få tillstånd att skjuta upp raketer behöver ha genomfört och avslutat en utbildning, godkänd av Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? SNART SMÄLLER DET. Rottweiler­valpen Gaston gör sig redo att fira in sitt första nyår. Han vet ännu inte om han är en av hundratuse­ntals svenska hundar som är skotträdda.
Bild: LINA SALOMONSSO­N SNART SMÄLLER DET. Rottweiler­valpen Gaston gör sig redo att fira in sitt första nyår. Han vet ännu inte om han är en av hundratuse­ntals svenska hundar som är skotträdda.
 ??  ??
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? Gaston får hjälp av husse Jakob Nilsson att prova hörselkåpo­r. På nyårsafton blir han dock utan, då han tänker fira relativt lugnt på sin gård i Holm.
Bild: LINA SALOMONSSO­N Gaston får hjälp av husse Jakob Nilsson att prova hörselkåpo­r. På nyårsafton blir han dock utan, då han tänker fira relativt lugnt på sin gård i Holm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden