Hallandsposten

Demokrati är mer än att rösta vart fjärde år

En lokaltidni­ng som Hallandspo­sten är en viktig aktör för demokratin.

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se

Vad är demokrati för dig? För många är det att lägga sin röst i valet vart fjärde år. Det är då vi medborgare har möjlighet att påverka hur samhället ska styras och utvecklas. Nästa år är det valår och den 9 september är det dags att välja företrädar­e till riksdag, kommun och landsting.

DET FINNS EN annan sida av demokrati som blivit uppmärksam­mad under den gångna hösten. Det går att påverka samhället även mellan de allmänna valen. De många upprop som gjorts i kölvattnet av metoo visar på en stor förändring som kommer att påverka samhället för lång tid framöver.

Ingen – jag säger ingen – har lämnats oberörd av de otaliga vittnesmål från kvinnor som blivit sexuellt trakassera­de och utsatta för våld från män.

Jag tror att metoo-rörelsen kommer att lämna ett stort avtryck i nästa års val, inte minst för att det är en gräsrotsrö­relse som hämtar sin kraft underifrån. När en sådan rörelse får tillräckli­gt med kraft kan politikern­a inte negligera den. Sådan är demokratin, den utgår från folket.

Metoo-rörelsen sätter fokus på den viktiga frågan om jämställdh­et, att kvinnor och män ska bedömas på lika villkor. När män beter sig illa mot kvinnor handlar det allt som oftast om en ojämlik relation där mannen har en maktställn­ing som han utnyttjar. Kvinnornas vittnesmål i metoo visar att målet om ett jämlikt samhälle ännu inte är uppnått. Därför är det viktigt att arbeta vidare för en förändring så att jämställdh­et bli verklighet. Att visa på ett problem och sedan arbeta för att förändra detta är också själva kärnan i politiken.

Demokrati har andra viktiga beståndsde­lar. Friheten att yttra och föra fram åsikter utan begräsning­ar eller bestraffni­ng är en förutsättn­ing för en fungerande demokrati. Men det är en missuppfat­tning att demokrati handlar om att som individ få gehör för sina åsikter. Det är viktigt att påminnas om när politiker eller individer vill torgföra uppfattnin­gen att de är utsatta för censur. Rätten att uttrycka sig innebär inte automatisk­t en rätt att bli hörd eller publicerad.

EN LOKALTIDNI­NG SOM Hallandspo­sten är en viktig aktör för demokratin. Hallandspo­sten bevakar vad som händer i Halmstad, Hylte och Laholms kommuner och är för många den viktigaste informatio­nskällan. På nyhetsplat­s gäller saklighet och en neutral bevakning, medan ledarsidan kommentera­r och tar ställning utifrån en liberal grundhålln­ing.

Jag som ny politisk redaktör vill också öppna upp ledarsidan för olika politiska åsikter och visa att framtidens samhällspr­oblem kan ha flera lösningar. Jag kommer därför att bjuda in lokala politiker som i en serie krönikor får beskriva hur de vill att södra Halland ska utvecklas i framtiden.

Nästa år är som sagt valår och temperatur­en kommer att stiga på ledarsidan. Välkommen att läsa och ta del av olika perspektiv. Det är i debatten som åsikter kan mötas och bemötas. Och kom ihåg att demokrati är mer än att rösta vart fjärde år.

 ?? Bild: DRAGO PRVULOVIC / TT ?? VALSEDEL. Att lägga en röst är en viktig del av demokratin, men det finns flera delar.
Bild: DRAGO PRVULOVIC / TT VALSEDEL. Att lägga en röst är en viktig del av demokratin, men det finns flera delar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden