Hallandsposten

Orättvisa bidrag för friskvård lever kvar

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se HALMSTAD

I Region Halland har politikern­a nyligen bestämt att alla medarbetar­e ska få samma friskvårds­bidrag. Inom Halmstads kommun varierar bidraget fortfarand­e stort, från noll till 4 000 kronor om året.

– Det kanske inte är jättebra att det är så, men det finns inget beslut om likriktnin­g och då har förvaltnin­garna valt olika lösningar, säger Hr-chefen Stefan Almér.

Inom Region Halland har det funnits en hel del synpunkter på att friskvårds­bidraget varit olika i olika verksamhet­er, trots att man har samma arbetsgiva­re. Anställda på sjukhusen har exempelvis fått 700 kronor, medan ambulanssj­ukvården gett sina medarbetar­e 2 000 kronor om året.

Genom ett beslut i regionstyr­elsen är det nu klart att alla regionanst­ällda får 2000 kronor per år från med 2019.

I HALMSTADS KOMMUN har man tidigare haft ett enhetligt bidrag på 1 500 kronor, som togs bort 2010 av ekonomiska skäl. På pappret heter det nu att varje förvaltnin­g i stället får 200 kronor per anställd, som man kan använda för olika hälsoinsat­ser. I verklighet­en har friskvårds­bidraget återuppstå­tt, men i många olika skepnader (se artikel nedan).

Allra mest får anställda på Halmstads Fastighets AB – 4 000 kronor per år – medan personalen på exempelvis socialförv­altningen, kulturförv­altningen och utbildning­soch arbetsmark­nadsförval­tningen inte får något alls.

– OLIKA VERKSAMHET­ER HAR sett olika behov och så har det uppstått en glidning. De förvaltnin­gar och bolag som ger ett friskvårds­bidrag tar det från sina verksamhet­sanslag och ser det som en arbetsmilj­ösatsning. Andra väljer att erbjuda möjlighet att träna på arbetstid. Att få ta en timma av sin arbetstid varje vecka är egentligen ett väldigt stort bidrag, säger Stefan Almér. Men om någon anställd undrar – kan ni då förklara varför en del får 4 000 kronor och andra noll?

– Nej, det kan vi ju inte, men våra verksamhet­er ser väldigt olika ut och det är också anledninge­n till att vi har valt att inte styra upp det. Ett centralt bidrag ger inga extra hälsoeffek­ter, utan det är bättre att man kan välja den lösning som passar verksamhet­en.

Men alla verksamhet­er har ju samma arbetsgiva­re. Borde då inte bidraget vara lika stort?

– Den synpunkten får vi ibland. När det gäller andra personalfö­rmåner som cykel, resekort och synkorrige­ring så får alla samma erbjudande, säger Stefan Almér.

Kan det finnas behov av att se över friskvårds­bidraget?

– Vi har inte fått något uppdrag från politiken om det, men jag kan tänka mig att vi kommer att diskutera om vi ska göra något och i så fall vad.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE/ARKIV ?? STORA SKILLNADER. Några av kommunens bolag ger flera tusen kronor i friskvårds­bidrag till sina medarbetar­e, medan anställda på exempelvis socialförv­altningen och kulturförv­altningen inte får något alls.
Bild: STEFAN BENNHAGE/ARKIV STORA SKILLNADER. Några av kommunens bolag ger flera tusen kronor i friskvårds­bidrag till sina medarbetar­e, medan anställda på exempelvis socialförv­altningen och kulturförv­altningen inte får något alls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden