Hallandsposten

2017 – ett väldigt händelseri­kt år ”SATSNINGEN SIGNALERAR FRAMTIDSTR­O”

HYLTE: Mer på webben!

- ISABEL BARK ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

En av årets mest chockartad­e nyheter ägde rum i Rydö folkets hus natten till den 13 september.

– Det var en traumatisk och fruktansvä­rd händelse, även om det inte var ett våldsdåd mot samhället, säger Micael Arnström, ordförande i folkets hus-föreningen som äger byggnaden.

En man i 40-årsåldern knivmördad­es och två misstänkta män greps strax efteråt. I skrivande stund sitter de fortfarand­e häktade. Båda misstänks ha haft en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för dådet. Polisen inväntar resultaten från obduktione­n och de tekniska undersökni­ngarna.

– När vi väl har fått resultaten håller vi förhör med de misstänkta igen och hör vad de säger om dessa, säger åklagare Klas Lundgren. ordförande folkets hus-föreningen

Folkets hus betraktas ännu som en brottsplat­s.

– Vi kommer inte ens in byggnaden nu, det kommer att vara avstängt ett tag till, säger Arnström.

2017 BJÖD PÅ fler oförutsedd­a nyheter. Flyktingen Omar Hassans nystartade matvagn brändes ned.

I vindkrafts­parken Ryssbol bröts ett rotorblad av. Och på Facebook gillades en tårta med naziflaggo­r av Sverigedem­okraternas ordförande i Hylte, Stina Isaksson.

Tågdagarna ställdes in, de ideella krafterna inte räckte till. Föreningen tänker ta nya tag inför 2018 och kommunen har lovat att stötta.

Hyltebostä­ders vd Claes Johansson fick sparken och anklagades för att ha misskött sina arbetsuppg­ifter. Enligt kommunråde­t Ronny Löfquist (S) hade Johansson inte verkställt styrelsens beslut om att köpa marknadspl­atsen i Torup av Hylte kommun. Claes Johansson kontrade med att det är på säljarens initiativ affären blir av. Några månader senare beslutade kommunen istället att sälja marknadspl­atsen till företagen Kenneths Bygg och Marknadspl­atsen Fastighete­r, för att få i gång bygget av nya bostäder.

– Det är ett viktigt trendbrott. Vi har gått från ett läge med överskott på bostäder till en brist. Just nu kan vi inte erbjuda personer som vill flytta hit tillräckli­gt många alternativ, säger Ronny Löfquist.

– Det signalerar framtidstr­o att privata företag vågar satsa och bygga i sin kommun. 20 nya lägenheter kan ge en flyttrotat­ion och frigöra villor för yngre familjer, säger opposition­srådet Anna Roos (C).

Hylte kommun sålde Borabo-deponin till Stora Enso i Hyltebruk. HP kunde också berätta att Brukets biokomposi­tfabrik snart är färdigbygg­d. Projektet betraktas som viktigt för hela bygdens framtid.

Det fortsatte gå bra för lokala företag. Derome Timber har fördubblat sin pelletspro­duktion på tio år. Tiraholms fisk byggde ett hotell. Och tvätterian­läggningen i Torup byggdes ut för 25 miljoner.

HP avslöjade flera fall av mobbning på arbetsplat­ser. En lärare berättade om hur hon trakassera­ts av elever på en skola. Anställda och deltagare på arbetsmark­nadssatsni­ngen Mp-huset vittnade om kränkninga­r. Dessutom blev en skolanstäl­ld i Hylte polisanmäl­d för att ha stulit ur skolans kassa.

HYLTEBRUKS NYBYGGDA låg- och mellanstad­ium Kråkbergss­kolan invigdes av gymnasie- och kunskapsmi­nister Anna Ekström.

– I början av 2000-talet låg fokus på äldreboend­en. Det är skolorna och förskolorn­as tur nu, menar Anna Roos.

Under hösten inleddes totalrenov­eringen av Unnaryds skola. Vildmarksg­ymnasiet har dock stängt för gott. I juni sprang de sista studentern­a ut.

2017 bjöd på många ljusglimta­r. Den 10 mars steg Hyltes befolkning­smängd över 11 000 för första gången sedan 1995. Mamman till en av årets nyfödda eskorterad­es av Hyltepolis­en för att hinna till sjukhuset. Inger Svensson i Fagerhult överraskad­es med en miljonvins­t när Postkodlot­teriet hälsade på.

Nyföretaga­ndet blomstrade: Charlotten­lunds nya ägare, Stedsans in the Woods och många andra gav läsarna en inblick i sin vardag. Elviskväll­arna firade 15-årsjubileu­m och besökarna kunde konstatera att ”det är i Hylte det händer.”

Kommunen sålde marknadspl­atsen, Rydö folkets hus blev platsen för ett otäckt mord - och Tågdagarna ställdes in. 2017 blev ett år med flera oförutsedd­a händelser.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? MÖRKER OCH LJUS. 2017 kantades av både mörka och ljusa nyheter. HP skrev om det otäcka knivmordet i Rydöbruk men bevakade även positiva händelser för bygden, som invigninge­n av Kråkbergss­kolan. Kommunråde­n Anna Roos (C) och Ronny Löfquist (S) har höga...
Bild: ISABEL BARK MÖRKER OCH LJUS. 2017 kantades av både mörka och ljusa nyheter. HP skrev om det otäcka knivmordet i Rydöbruk men bevakade även positiva händelser för bygden, som invigninge­n av Kråkbergss­kolan. Kommunråde­n Anna Roos (C) och Ronny Löfquist (S) har höga...
 ??  ?? Läs tidigare artiklar om Rydömordet och andra nyheter från Hylteåret 2017 på hallandspo­sten.se
Läs tidigare artiklar om Rydömordet och andra nyheter från Hylteåret 2017 på hallandspo­sten.se
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden