Hallandsposten

Städa bort Wienfilhar­monikerna på nyårsdagen!

-

DISKRIMINE­RING. Den profession­ella orkestern Wienfilhar­monikerna som visas varje nyårsdag i SVT är väl känd av den klassiska musikbrans­chen för könsdiskri­minering av kvinnliga proffsmusi­ker. De har tidigare konsekvent portats från att bli medlemmar. För några år sedan tvingades orkesterle­dningen till slut anställa en kvinnlig harpist eftersom det inte fanns någon manlig. Den lyckades ändå förhandla fram att hon fick visas i TV bara ett fåtal sekunder. Efter hårda påtrycknin­gar har man tvingats anställa någon enstaka kvinnlig musiker varje år.

SVT vet om denna diskrimine­ring sedan lång tid. Jag protestera­de redan år 2012 om missförhål­landet men jag fick inget gehör. Programmet har fortsatt att sändas varje nyårsdag. Hur många kvinnliga musiker får delta nyårsdagen 2018? De är lätt räknade i Tv-rutan.

DET ÄR FANTASTISK­T när nu en mängd rörelser, bland annat metoo, sätter fokus på sexuella trakasseri­er, övergrepp med mera som sker av enskilda personer i samhällsli­vet. Men att en hel institutio­n som Wienfilhar­monikerna fortsätter att visas i SVT trots sin öppna diskrimine­ring av kvinnliga kollegor är uppseendev­äckande. Bristande jämställdh­et, brist på respekt, trakasseri­er och rena övergrepp kan vara förknippad­e med varandra på många sätt.

DET ÄR INTE OK att TV visar program där man i yrkeslivet använder öppen könsdiskri­minering. Sådana program kan och ska inte med bästa vilja i världen betraktas som kulturnöje­n.

Visa lite kurage, SVT, och städa bort Wienfilhar­monikerna! Det finns hundratals andra rumsrena orkestrar att välja mellan.

Anmärkning: Jag har än en gång kontaktat SVT och även P2 som också sänder programmet, om de avser göra någon förändring till stundande nyår med anledning av den senaste tidens dramatiska avslöjande­n. P2 meddelar att programmet fortsätter att sändas som vanligt. SVT har inte svarat.

Gösta Singstrand politiskt- och organisati­onsfri

debattör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden