Hallandsposten

Nu är det dags att ta ansvar för fyrverkeri­er!

-

FYRVERKERI­ER. Trots den idealistis­ka bilden av Sverige som ett modernt land som gillar att ligga i framkant så finns det en lång väg kvar att gå, inte minst när det gäller fyrverkeri­er. Nyår närmar sig med stora steg, en afton fylld av blandade känslor.

I DAG VET vi bättre än när fyrverkeri­er började användas, vi vet dess konsekvens­er för bland annat djuren och miljön. År 2001 infördes ett förbud mot smällare, ett steg i rätt riktning men som i praktiken inte gjort så stort avtryck.

Nu är det dags för en verklig förändring. Varje år skadas mer än 250 människor av fyrverkeri­er. Miljön får utstå förgiftnin­g samt ett par hundra bränder, detta samtidigt som krigsutsat­ta människor traumatise­ras av det bombliknan­de ljudet med marken skakandes. Dessutom utsätts människans bästa vän, djuren.

VARJE ÅR TAS extrema åtgärder för att hjälpa djuren att överleva under den här ljudintens­iva natten. Husdjur tas till etablerade skyddsrum, ner i källaren med bomullsvad­d i öronen och hålls om av sin människa för att inte hamna i chock.

Detta är ett scenario för de djur som har ett hem. Alla hemlösa och vilda djur som under nyårsnatte­n tror att jordens undergång är nära, blir livrädda och har svårt att söka skydd. Det är inte heller ovanligt att djur kommer bort från sina hem i förvirring­en av ljudet och det blinkande ljuset.

IDAG HAR FLERA affärer slutat sälja fyrverkeri­er, en del kommuner har visat framfötter­na genom ett förbud av fyrverkeri­er samtidigt som andra kommuner anordnat ljusshower istället.

Ett land i framkant är ett land som tar ansvar och förbjuder fyrverkeri­er helt.

Annie Slatter

ordförande Djurens Rätt Helsingbor­g-höganäs

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden