Hallandsposten

Miljonbidr­ag ska gagna utemiljön

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Bra Bostad, som förra sommaren köpte hyreshusen längs Norra Industriga­tan, får 1,1 miljoner av Boverket för att snygga till utemiljön.

Stödet ges av staten för att förbättra miljön kring bostadsomr­åden runt om i landet.

HP berättade i november om Bra Bostads planerade renovering­sinsatser på de delvis nedgångna fastighete­rna, där framför allt fasaderna behöver en upprustnin­g.

Hyreshusen finns i Hyltebruk längs utfartsväg­en mot Unnaryd, mitt emot där Hyltebruks tidigare idrottspla­ts fanns.

Nu med Boverkets pengar, vilka beslutades om i slutet av december, kan projektet få ett vidare grepp. Det uppger Bra Bostads delägare Mats Peter Sernrot.

– Vi har haft med utemiljön i planeringe­n från start, men nu kan vi göra det ännu bättre, säger han.

I ANSÖKAN TILL Boverket har bostadsbol­aget angett att man ska göra lekplatser, plats för andra aktivitete­r och skapa nya plantering­ar.

Pengarna som nu skjuts till ges i ett ramanslag och det är fortfarand­e öppet för hur de ska användas i detalj.

– Vi har redan inlett en dialog med kommunen, räddningst­jänsten och polisen. I går skickade vi dessutom ut ett e-postbrev till våra hyresgäste­r där vi efterlyser synpunkter och idéer. Men vi hoppas även få det från den allmänhet som bor runtomkrin­g vårt område och andra. Miljön är ju till också för dem, säger Mats Peter Sernrot.

Som exempel pekar han på den vandringsl­ed som korsar och tangerar fastighete­rna längs Norra Industriga­tan på dess baksida, mot Nissan, och som kallas Nissanlede­n.

– Där vill vi sätta upp belysning, åtminstone längs vår sträcka. Insatserna handlar inte bara trivsel utan också om trygghet.

PROJEKTET MED UTEMILJÖN måste ses som ett särskilt projekt, även om det sker samtidigt med övriga insatser, och Boverkets 1136000 kronor får inte användas till upprustnin­gen av själva hyreshusen eller till de nya parkerings­platser som också diskuteras.

En första projekteri­ng beräknas vara klar i februari, då mer detaljerad­e förslag ska presentera­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden