Hallandsposten

M vill inte stödja SD i PLANERNA PÅ EN MOSKÉ VÄCKTE STARKA KÄNSLOR

FYLLINGE:

-

Planerna på en moské på Fyllinge fick Sd-anhängare att föreslå en folkomröst­ning. De räknade med stöd från M, KD och SPI i frågan. Men Lars Püss (M) tycker att det är en dålig idé.

”Vi ska självfalle­t lyssna på folks tankar och åsikter, men de får vara grundade i fakta.”

Frågan om den planerade moskén på Fyllinge har gått varm under året. Sverigedem­okraterna föreslog en folkomröst­ning och underströk att initiative­t inte grundade sig på främlingsf­ientlighet, utan historiska skäl eftersom slaget vid Fyllebro ägde rum på fastighete­n.

Redan under första kvartalet 2018 tänker Fabio Ishaq (SD) dra igång den namninsaml­ing som krävs för att få till en lokal folkomröst­ning i samband med valet 2018.

– Vi håller på att organisera hur det ska gå till. Listorna måste vara anpassade efter kommunalla­gen och ska innehålla namn, personnumm­er och adress, säger Fabio Ishaq.

I ett första skede behövs namnunders­krifter från en tiondel av de röstberätt­igade, vilket är nästan 8 000 personer. Därefter måste mer än en tredjedel av ledamötern­a i kommunfull­mäktige – alltså minst 24 av de 71 i Halmstad – säga ja till ett genomföra en rådgivande folkomröst­ning.

– Jag har väldigt svårt att se att de kan räkna med våra mandat i det här, säger Lars Püss (M), förste vice ordförande i kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott.

Han har inga planer på att stödja SD i moskéfråga­n, utan hänvisar till hur hans eget parti brukar resonera om lokala folkomröst­ningar.

– Det är inte en modell vi tror på. Jag tycker att folkomröst­ning är en dålig idé i det här fallet. Vi ska självfalle­t lyssna på folks tankar och åsikter, men de får vara grundade i fakta.

SD har tidigare sagt att de räknar med stöd från M, KD och SPI. I så fall skulle de kunna få ihop totalt 26 mandat, eftersom M har 16 mandat i fullmäktig­e. SD har sex mandat och SPI och KD har två var. Har ni talat med de partier som ni förväntar er ska stödja förslaget om folkomröst­ning?

– Nej, det har vi inte. Vi samlar in namnen först. Det är inte säkert att de andra partierna vill prata med oss, men vi är öppna för dialog. När Moderatern­a ser listorna med namnen kanske de ändrar sig när de ser att det är en stor fråga för invånarna, säger Fabio Ishaq.

Men enligt kommunråde­t Carl LARS PÜSS (M)

Fredrik Graf (M) är det inte troligt.

– Min bild är att det inte kommer finnas en majoritet för en folkomröst­ning. De beslut som är fattade när det gäller försäljnin­g av mark är ju redan beslutade.

Lars Püss vill hellre ha en öppen dialog med invånarna. Risken vid en folkomröst­ning är att okunskap går före fakta. Det är vanligt att invånare tar ställning i en fråga utan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden