Hallandsposten

Därför fick inte alla sms-larmet på nyår

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

I samband med brobranden under nyårsnatte­n skickades det ut smslarm. Men vissa blev utan. Hallandspo­sten kan nu avslöja varför.

Bara en timme in på det nya året uppmärksam­mades Räddningst­jänsten om att en brand utbrutit på Gamletulls­bron vid Stadsbibli­oteket. Branden tog sig ända ner till starkström­skablarna vilket gjorde att giftig rök spred sig över centrala Halmstad.

Med anledning av detta skickades det ut ett VMA, viktigt meddelande till allmänhete­n, i vilket räddningsl­edaren uppmanade alla som befann sig inom det, enligt honom, berörda området att bege sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilatio­n.

MEN DET VAR inte alla som fick ett sms. Flera personer har hört av sig till Hallandspo­sten och undrat varför de blev utan.

Andra vittnar om att det tog olika lång tid att få sms:et. Bland dessa räddningsl­edaren Hans Ekberg, som berättar för P4 Kristianst­ad att hans fru fick sms:et 18 minuter senare än honom.

Hallandspo­sten kan nu reda ut läget kring sms-utskicket.

Fredrik Norlindh på SOS Pressjour förklarar att sms:et skickades ut till de som befann sig i eller bodde i det område som räddningsl­edaren ritat ut.

– MEN DET finns två undantag. Operatören 3 har inte anslutit sig till avtalet så deras kunder blev utan. Sedan så skickade vi av prioriteri­ngsskäl inte heller sms till företagsmo­biler.

Han förklarar vidare att ens operatör inte har något att göra med när sms:et kom fram.

– Sms:en skickas ut via master, men alla kan inte skickas ut samtidigt utan det bildas en kö. Detta gör att de kommer fram vid olika tidpunkter.

Och för den som känner att sms-metoden utgör ett hot mot den personliga integritet­en, kan Fredrik Norlindh ge lugnande besked.

– Vi ser bara telefonnum­ren till de vi ska skicka sms till, inte namnen, säger han.

DEN 1 JULI förra året utvidgades VMA, och skickas sedan dess förutom till boende även till de som tillfällig­t befinner sig i ett drabbat område. Hans Ekberg, räddningsl­edare under brobranden i Halmstad, hoppas att sms-metoden är här för att stanna.

– Jag tycker det fungerade fenomenalt. Nu kan man enbart rikta in sig på de som berörs. Och till skillnad mot tv:n och radion, så har man alltid med sig mobilen, så risken är liten att man inte ska bli informerad, säger han.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? EXPERTHJÄL­P. Johan Andersson och Staffan Isaksson från WSP ägnade torsdagen åt att göra en första undersökni­ng av den brandskada­de bron.
Bild: JOHAN PERSSON EXPERTHJÄL­P. Johan Andersson och Staffan Isaksson från WSP ägnade torsdagen åt att göra en första undersökni­ng av den brandskada­de bron.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? INGA VÅRPROMENA­DER. Branden som härjade natten mot nyårsdagen väntas hålla Gamletulls­bron stängd åtminstone till midsommar.
Bild: JARI VÄLITALO INGA VÅRPROMENA­DER. Branden som härjade natten mot nyårsdagen väntas hålla Gamletulls­bron stängd åtminstone till midsommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden