Hallandsposten

Tragedy girls letar efter vägen till berömmelse

- CECILIA BURMAN/TT

SKRÄCK/KOMEDI

Två mordiska tonårsflic­kor gör allt för att fånga uppmärksam­het i sociala medier. Ett par blodiga lik är ingenting som hindrar dem, tvärtom är det vägen till berömmelse.

Den alternativ­punkiga Sadie (Brianna Hildebrand) och hennes bästis Mckayla (Alexandra Shipp) har utsett sig själva till Rosedales egna ”it”-girls med smak för gillatumma­r, obskyr skräckfilm och seriemörda­ren Jeffrey Dahmer. Problemet är att omvärlden inte fattat galoppen. Men efter att ha lurat och fångat in en livs levande seriemörda­re i hopp om vägledning börjar så småningom hashtaggen #tragedygir­ls att trenda på Twitter.

TEMPOT ÄR HÖGT till en början och filmen bjuder på makabra scener där oskyldiga offer styckas, hånas och utnyttjas i jakten på berömmelse. Referenser­na (”Carrie”, ”Scream”, ”Buffy”) skär genom manuset som en av ”Halloween”-mördaren Michael Myers knivar, för att inte tala om dennes tunga andhämtnin­g som Mckayla härmar när hon ringer upp bästisarna­s nästa offer. Det levereras även gott om träffsäkra och roliga repliker, bland annat när man driver med ”inspo”-erans posörer, här fyndigt gestaltad av Josh Hutcherson­s Toby.

Det har gjorts ett par försök att skildra baksidorna med sociala medier i skräckisar, nu senaste i bioaktuell­a ”Friend request”. Även Sofia Coppolas ”The bling ring” om inbrottsli­gan som stal kläder från Paris Hilton platsar i denna subgenre där yta är allt och tonåringar­na beräknande. Här skulle man kunna placera in ”Tragedy girls”, men jag tror inte att ambitionen är att klandra nutiden, utan att underhålla.

TRAGEDY GIRLS Regi: Tyler Macintyre. 1 timme 38 minuter. Censur: 15 år

DET ÄR EN slasherfil­m där tonårstjej­erna har makten. Sadie och Mckayla styr över sina flöden, och sin omgivning, med järnhand. Polischefe­n, papporna och pojkvänner­na står handfallna i kulisserna och anar inte att hotet utgörs av två (till synes) väluppfost­rade unga tjejer. Och visst, även om det är en kul utflykt låter regissören Tyler Macintyre sina hjältinnor begå samma misstag som vanliga high school-tjejer gör på film: de släpper in en tråkig kille i leken.

Det hade varit roligare om man hade vågat löpa linan ut och inte begränsat sig till parodins utstakade mönster.

 ?? Bild: NJUTA FILMS ?? I slasherkom­edin ”Tragedy girls” är det tonårstjej­erna som sätter skräck i ett samhälle genom en serie bestialisk­a mord.
Bild: NJUTA FILMS I slasherkom­edin ”Tragedy girls” är det tonårstjej­erna som sätter skräck i ett samhälle genom en serie bestialisk­a mord.
 ??  ?? VÄNNER. I rollerna som bästisarna Mckayla och Sadie syns Alexandra Shipp (”X-men: Apocalypse”) och Brianna Hildebrand (”Deadpool”).bild: Njuta films
VÄNNER. I rollerna som bästisarna Mckayla och Sadie syns Alexandra Shipp (”X-men: Apocalypse”) och Brianna Hildebrand (”Deadpool”).bild: Njuta films

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden