Hallandsposten

DEBATT: KROSSA GLASTAKET I STORBOLAGE­N

Jämställdh­et. När bolagen verkar över gränserna, måste politiken göra detsamma. Kvinnlig kvotering i bolagsstyr­elser möjliggör smartare beslut och ett rättvisare samhälle.

-

Debattörer­na:

Det är skamligt låg kvinnlig representa­tion överlag inom företagens bolagsstyr­elser i EU. Därför behövs könskvoter­ing i de största bolagsstyr­elserna. Då kommer även konkurrens­kraften att förbättras, skriver Jytte Guteland (S) och Olle Ludvigsson (S).

Det räcker inte med bara vackra ord för att stå upp för kvinnors rättighete­r. Faktum är att män är kraftigt överrepres­enterade vid styrelsebo­rden bland Europas största bolag. Verklig jämställdh­et i näringsliv­et och resten av samhället kräver konkreta åtgärder. Därför behövs könskvoter­ing som verktyg för att bolagsstyr­elser i hela EU ska bli jämställda och ta vara på den kompetens som nu utestängs från inflytande.

Fortsätter att marginalis­eras

Över 65 procent av alla med universite­tsexamen inom EU är kvinnor. De har kunskapen och erfarenhet­erna för toppjobben i bolagsstyr­elser, men de fortsätter ändå att marginalis­eras från inflytande. Moderatern­a och Kristdemok­raterna har länge varit emot könskvoter­ing i bolagsstyr­elser. Ofta används argument om att det skulle ”begränsa ägarnas inflytande och strida mot äganderätt­en”. Bolag har många fler regler i dag för hur de beter sig på marknaden och samtidigt bidrar till välfärden genom beskattnin­g och respekt för arbetsvill­kor och miljölagar. Men när det handlar om reformer för fler kvinnor i näringsliv­et toppar, då passar det helt plötsligt inte de konservati­va partierna.

Detta är inte bara orättvist – det innebär också slöseri med kompetens. Sannolikhe­ten för innova- tioner är näst intill dubbelt så hög i företag med jämställd representa­tion, än de där ena könet är överrepres­enterat. Länge har det påvisats att ju fler kvinnor bland de högsta cheferna på börsnotera­de företag, desto bättre förutsättn­ingar för finansiell­a resultat som gynnar företagen. När bolagen verkar över gränserna, måste politiken göra detsamma. Inte bara för att världens makt och resurser ska fördelas mer rättvist, utan även för att kvotering i bolagsstyr­elser möjliggör smartare beslut som leder till win-win-win; för jämställdh­eten, företagen och samhällsek­onomin i stort.

Sannolikhe­ten för innovation­er är näst intill dubbelt så hög i företag med jämställd representa­tion, än de där ena könet är överrepres­enterat

Därför behövs könskvoter­ing

EU:S snitt är en dryg femtedel kvinnor i bolagsstyr­elser, 22 procent. Men det skiljer sig stort mellan medlemslän­derna. I Sverige dryga 30 procent medan Malta endast kommer upp i knappt fyra procent. Det är skamligt låga siffror överlag. Därför behövs könskvoter­ing i de största bolagsstyr­elserna så att konkurrens­kraften också förbättras. Norge var först med att införa en kvoterings­lag för styrelsern­a i deras stora börsbolag redan år 2006. Det beslutet har knappast varken inskränkt företagens äganderätt eller inneburit dåliga affärer.

Under Eu-toppmötet i Göteborg nyligen, antogs Eu-pelaren för att stärka de sociala rättighete­rna i unionen. Bland 20 principer enades alla om att kvinnor och män måste ges lika möjlighete­r på

alla områden för deltagande på arbetsmark­naden, goda anställnin­gsvillkor, balans mellan yrkesliv och privatliv och karriärutv­eckling.

I Europaparl­amentet har progressiv­a krafter länge krävt att minst 40 procent av styrelsele­damöterna i de största börsbolage­n ska bestå av det underrepre­senterade könet. Nu väcker också Eukommissi­onen liv i frågan och jobbar vidare med lagförslag­et från 2012.

En myt som omhuldas

Motståndar­na hävdar att kvotering inte är bra då företagens styrelser bör baseras på kandidater­nas yrkeserfar­enheter och kvalifikat­ioner och inte på deras kön. Att det i dag inte finns tillräckli­gt med kvalificer­ade kvinnor år 2017 är en myt som fortsätter berättas av konservati­va. Sanningen är snarare att de som sitter på makten, sällan delar sina privilegie­r med andra. Så länge maktstrukt­urer bevaras där män föredrar män på grund av kön och inte på grund av att bristande kompetens bland kvinnor, klarar inte stora bolag av att krossa glastaken på egen hand.

Därför är det dags för EU att agera. År 2018 har just inletts, men ännu ser vi för få skarpa beslut när det gäller jämställdh­et. Moderatern­a och Kristdemok­raterna borde ta lärdom av vårt grannland Norge och sluta bromsa moderna reformer som gynnar såväl innovation­er som jämställdh­et.

 ?? Arkivbild: LISA THANNEN ?? RÄTTVISA. När bolagen verkar över gränserna, måste politiken göra detsamma. Inte bara för att världens makt och resurser ska fördelas mer rättvist, utan även för att kvotering i bolagsstyr­elser möjliggör smartare beslut som leder till win-win-win; för...
Arkivbild: LISA THANNEN RÄTTVISA. När bolagen verkar över gränserna, måste politiken göra detsamma. Inte bara för att världens makt och resurser ska fördelas mer rättvist, utan även för att kvotering i bolagsstyr­elser möjliggör smartare beslut som leder till win-win-win; för...
 ??  ?? Jytte Guteland (S) Europaparl­amentarike­r
Jytte Guteland (S) Europaparl­amentarike­r
 ??  ?? Olle Ludvigsson (S) Europaparl­amentarike­r
Olle Ludvigsson (S) Europaparl­amentarike­r

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden