Hallandsposten

Vägbro sönderrost­ad

- JONATAN GERNES jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Bärande balkar har rostat sönder på vägbron över Brostorpaå­n. Lagningen dras med försening.

Bron över Brostorpaå­n har ett allvarligt konstrukti­onsfel som gjort att armringen i balkarna rostar sönder. Upptäckten i samband med en reparation gör att väg 552 mellan Öringe och Veinge by förblir stängd i minst sex veckor till.

Bron stängdes av i september för planerat underhåll.

Från början var det sagt att vägen skulle bli farbar igen i november, men slutdatume­t har skjutits upp månad för månad. Något som irriterat Hp-läsare och grannar som hört av sig till tidningen.

– Det här var en ren rutinrepar­ation, som blev mer omfattande än vi hade räknat med, säger Per-olov Sörling, projektled­are på Trafikverk­et.

EFTER ATT KANTBALKAR och tätskikt bytts ut som planerat skulle mindre sprickor i huvudbalka­rna lagas. Då föll stora betongklum­par av och blottade rostiga armeringsj­ärn. En del byglar är så anfrätta att de gått av på mitten.

– Det är en gammal bro, byggd 1932. I samband med gjutningen har de använt för stor sten. Betongmass­an har därmed inte omslutit armeringen som ligger i huvudbalke­n, så där har blivit hålrum och armeringen har korroderat, säger Per-olov Sörling.

Trots att bron inspektera­s vart sjätte år har konstrukti­onsfelet inte upptäckts tidigare. Annars skulle sannolikt hela den 86 år gamla bron ha bytts ut.

– Men bron i övrigt tycker vi är bra och nu när vi bytt kantbalkar och tätskikt vill vi gärna att den ska hålla i 30, 40 år till. Vi har haft många möten och funderinga­r hur vi ska göra, säger Per-olov Sörling.

ETT ÅTGÄRDSFÖR­SLAG för att återställa balkarna ligger just nu för godkännand­e hos Trafikverk­ets huvudkonto­r i Borlänge.

– Jag förstår mycket väl att lokalbefol­kningen och de som nyttjar den här vägen undrar om det ska behöva ta så lång tid, men det är för att vi ska uppnå full bärighet i bron, säger Per-olov Sörling.

Bron ska minst klara tunga fordon på 64 ton. Den extra kostnaden är uppåt 1,5 miljoner kronor.

– Så snart vi får klartecken från Borlänge går reparation­en i gång igen. Sedan skulle jag tippa att det tar sex veckor innan allt är klart, säger Per-olov Sörling.

OM BESLUTET i stället skulle bli att bygga en helt ny bro tredubblas kostnaden och arbetet försenas ytterligar­e. Det hoppas projektled­aren kunna undvika.

Under tiden är väg 552 avstängd och trafiken leds om på mindre vägar mot Genevad, en omväg på tre kilometer. Den smala väg 557 från Veinge by har tagit skada av den ökade trafiken och har fått lappas och lagas.

”Så snart vi får klartecken går reparation­en i gång igen.” JAN-OLOV SÖRLING projektled­are, Trafikverk­et

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? KONSTRUKTI­ONSFEL. Platschefe­n Pontus Svanberg från entreprenö­ren Gatu och väg väst AB och Trafikverk­ets projektled­are Per-olov Sörling inspektera­r skadorna.
Bild: JONATAN GERNES KONSTRUKTI­ONSFEL. Platschefe­n Pontus Svanberg från entreprenö­ren Gatu och väg väst AB och Trafikverk­ets projektled­are Per-olov Sörling inspektera­r skadorna.
 ??  ??
 ??  ?? AVSTÄNGD. Väg 552 har inte varit farbar på snart fyra månader. Det senaste beskedet är att broreparat­ionen tar minst fem veckor till.
AVSTÄNGD. Väg 552 har inte varit farbar på snart fyra månader. Det senaste beskedet är att broreparat­ionen tar minst fem veckor till.
 ??  ?? OMLEDNING. Trafiken leds om på en mindre landsväg från Veinge by.
OMLEDNING. Trafiken leds om på en mindre landsväg från Veinge by.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden