Hallandsposten

Kommunen stänger fler asylboende­n

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

I vår stänger Halmstads kommun ytterligar­e fyra boenden för ensamkomma­nde. 35 tjänster försvinner.

I höstas stängde kommunen för första gången boenden för ensamkomma­nde. Det rörde sig om ett stödboende med 16 platser och ett Hvb-hem med 36 platser.

Nu läggs ytterligar­e fyra ner – stödboende­t Klacken samt Hvb-hemmen Plönninge 1 och 2 samt Vävaregata­n. Alla ska vara avvecklade senast den första mars. Totalt rör det sig om 38 platser.

ORSAKEN ÄR EN kraftig minskning av antalet ensamkomma­nde. 2015 tog Halmstad emot 290 barn och unga, jämfört med 7 år 2016 och 19 i fjol. Samtidigt lämnar många unga sina boende, bara mellan oktober till december i fjol fyllde 36 asylsökand­e ungdomar 18 år.

– Vi anpassar helt enkelt vår verksamhet. Vi har inte alls samma inflöde längre och i andra änden har vi ett utflöde, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i socialnämn­den.

Efter att de fyra boendena stängt har kommunen endast kvar två stödboende­n med sammanlagt 28 platser samt ett Hvb-hem som även fungerar som akutboende som har 13 platser.

VID FÖRRA nedläggnin­gen blev ett 30-tal anställda övertaliga. Det löstes genom att socialförv­altningen inrättade fyra tillfällig­a resursgrup­per där personalen placerades för att täcka upp vid sjukdom, ledighet eller vikariat.

Denna gång handlar det om 35 tjänster. Målet är fortfarand­e att försöka lösa situatione­n genom omplacerin­gar men några garantier för att man klarar det finns inte säger avdelnings­chef Christel Lood.

– Detta är fler tjänster än vad förvaltnin­gen har behov av så därför har vi inlett diskussion­er med andra förvaltnin­gar som kan ha behov av den här typen av tjänster. Vi vet inte ännu hur det går eller när vi blir klara, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden