Hallandsposten

Ellinor Aspeqvist är bara 17 år men hon är redan bland de bästa i landet på gokart.

Trots att Ellinor Aspeqvist bara är 17 år är hon redan bland de bästa i Sverige på gokart, eller karting som det heter i tävlingssa­mmanhang. ”Jag backar bara när jag tar sats”, säger hon.

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

På en hylla står glänsande pokaler uppradade. Längs en vägg hänger verktyg av alla dess slag. Bredvid en brittisk flagga står att läsa ”Ask for Quaker state motor oil”.

Men det som fångar blicken är de två kartar som står centralt placerade i garaget. Karosserna går till stor del i rosa och blått.

– Under säsong så är jag här en till två kvällar i veckan och fixar med bilarna. De måste vara i toppskick när det är dags för tävling, säger Ellinor Aspeqvist.

ELLINOR LÄSER ANDRA året på Aspero Idrottsgym­nasium i Halmstad, men har trots sin ringa ålder många års erfarenhet. Redan vid åtta års ålder satte hon sig bakom ratten för första gången.

På en av väggarna hänger inglasade racingbild­er på den stora inspiratör­en.

– Pappa försökte få in mig på racingspår­et tidigt och köpte en gokart till mig när jag var åtta år. Jag fastnade direkt för fartkänsla­n och adrenalink­ickarna.

– Jag ville bli som honom. Man kan väl säga att jag är uppväxt med bensinen i blodet.

Sedan dess har det bara gått framåt, vilket understryk­s av de pokaler och den från bilsportss­ammanhang så klassiska segerkrans­en som finns att beskåda i garaget.

Höjdpunkte­n inträffade i somras när hon slutade som bästa tjej, och femte bästa totalt, i den nationella seniortävl­igen X30-challenge. Ellinor blev även utsedd till bästa rookien.

– Det känns häftigt, men det är inget jag dröjer mig kvar i. Jag vill utvecklas och ta nästa steg.

Och rent geografisk­t handlar det om det som finns utanför Sveriges gränser.

– Jag vill ut och tävla internatio­nellt i år. Drömmen är att ta sig till världsfina­len i Le Mans i Frankrike.

– Sen så är väl allas mål att köra Formel 1, men det är nästan omöjligt om man inte har kontrakt när man är 13.

MEN FÖR ATT uppnå målen krävs hårt arbete. Förutom racingen och meckandet spenderar Ellinor även en hel del tid på fysisk träning.

– Jag har aldrig tränat så mycket som jag gör nu. Det blir många mil i spåret och många timmar i gymmet. Men sporten är så fysiskt krävande att det är ett måste.

Förutom fysiskt krävande är även karting, precis som all bilsport, riskfyllt. Detta var något som Ellinor fick erfara under en tävling i Klippan i september.

– Jag körde ihop med en annan kart och flög rakt upp i en vall i 8090 kilometer i timmen. Jag fick en hjärnskakn­ing och nacksmärto­r och fördes till sjukhus.

Trots olyckan var hon snabbt på benen igen och var snabbast på första tidstränin­gen i Göteborg redan veckan därpå.

– Det var en så häftig känsla. Erfarenhet­en av olyckan gör att jag går stärkt in i framtiden, säger hon.

 ??  ??
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? FIXARVERKS­TAN. När Ellinor Aspeqvist inte är ute och kör står kartarna i garaget hemma i Eldsberga. Hjälmen har hon själv designat.
Bild: LINA SALOMONSSO­N FIXARVERKS­TAN. När Ellinor Aspeqvist inte är ute och kör står kartarna i garaget hemma i Eldsberga. Hjälmen har hon själv designat.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? KLASSIKERN. Segerkrans­en kammades hem i Göteborg.
Bild: LINA SALOMONSSO­N KLASSIKERN. Segerkrans­en kammades hem i Göteborg.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? PILL. Ellinor lägger ner många timmar i garaget.
Bild: LINA SALOMONSSO­N PILL. Ellinor lägger ner många timmar i garaget.
 ?? Bild: CAROLINA MELLA ?? SNABBA. Topphastig­heten är över 120 kilometer i timmen.
Bild: CAROLINA MELLA SNABBA. Topphastig­heten är över 120 kilometer i timmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden