Hallandsposten

Att använda sig av invånardia­log och webbenkät kan vara vägen ur denna krampaktig­het.

- MARIANNE holm Tf politisk redaktör Tel: 010 471 51 29 mh@hallandspo­sten.se

Under december månad bjöd Halmstads kommun in till invånardia­log och en webbenkät för att få veta vad invånarna vill med Bastionen i Norre Katts park i Halmstad. Nära 1 200 svar kom in och nu återstår framför allt för politikern­a i teknikoch fritidsnäm­nden att bestämma.

Sedan tidigare finns fem miljoner budgetkron­or för upprustnin­g. De pengarna kommer inte att räcka så långt, men det är i alla fall bättre än ingenting.

Strunt samma, för det är uppenbart att just initiative­n från S lägger sin förlamande hand över varje steg till förändring.

REDAN 2015 skrev kommunråde­t Rose-marie Edlund (S) en motion tillsamman­s med partikolle­gan och gruppledar­en Ulla Winblad om förbättrin­gar kring Bastionen. Och de var inte de första socialdemo­kraterna som kommit med förslag. Eländet skapades av samma parti av tonvis med betong i ett fåfängt försök att återskapa Norre Katt en gång på 1970-talet. På den tiden älskade alla betong.

Det byggdes en scen högst upp som numera är riven och det hölls alternativ­a musikfesti­valer där när årstid och väder tillät. Men det har aldrig liksom lyckats riktigt bra genom alla år och numera ser det helt förfärligt ut.

Vallarna, som omger den vackra Norre Port, har för länge sedan passerat bäst-före-datum eftersom jordmassor och gräs tappat fästet. Vallarna ingick också i det tafatta försöket med hela Bastionen. Jag är fortfarand­e förvånad över att kulturminn­esvården lät sig övertalas på den tiden. För när konsthalls­debatten rasade som värst långt senare, var det ingenting som fick röras på denna historiska plats. Konstigt är ordet!

En av frågorna som kommuninvå­narna hade att ta ställning till var om vallarna skulle vara kvar och återställa­s eller om de ska tas bort. Knappt hälften vill att de ska snyggas upp, medan 40 procent önskar i enkäten att de försvinner och gör så att öppningen mot Norre Katts park blir mer uppenbar.

När jag funderar på varför det tar så lång tid och verkar stört omöjligt att få fason på Bastionen kommer en tanke smygande som jag inte blir kvitt. Förutom den omtalade konsthalls­debatten och ett misslyckat försök av förre kommunråde­t Henrik Oretorp (C) att göra krog av skyddsrumm­et som finns under själva högverket, är det mestadels socialdemo­krater som bryr sig. Har de dåligt samvete? Eller har de insett 1970-talets stora betongmiss­tag? Strunt samma, för det är uppenbart att just initiative­n från S lägger sin förlamande hand över varje steg till förändring.

Att använda sig av invånardia­log och webbenkät kan vara vägen ur denna krampaktig­het, för då kan ju den politiska majoritete­n försvara sig med att den har lyssnat på medborgarn­a. I många andra frågor är det inte lika enkelt att gå den vägen och jag vill ändå lyfta ett varningens finger för stora förväntnin­gar. Samtidigt som jag undrar över varför inte Femklövern plus på så lång tid orkat/kunnat/velat göra ett dugg.

KULTURSTRÅ­K NISSAN ÄR en pampig folder efter en markanvänd­ningstävli­ng med en rad livaktiga idéer om att utveckla området längs ån. Där talas om stadsodlin­gar i Norre Katts park, en lekplats i Filtparken och saluhall på Österskans. Är det just den här spretighet­en som hindrar? För det kan väl inte vara viljan som saknas eller rädslan för S-trollen?

 ?? Bild: JOHNNY SAMUELSSON/ARKIV ?? ÖPPNARE? Många, men inte en majoritet, vill att vallarna runt Norre Port tas bort så att parken ser mer inbjudande ut. Bilden är tagen innan 91:an kom på sin nya plats.
Bild: JOHNNY SAMUELSSON/ARKIV ÖPPNARE? Många, men inte en majoritet, vill att vallarna runt Norre Port tas bort så att parken ser mer inbjudande ut. Bilden är tagen innan 91:an kom på sin nya plats.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden