Hallandsposten

Kommunen: Bilstrand är inte vårt ansvar

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Laholms kommun svär sig fri från ansvar för att det körs och parkeras på stranden. Beslut om att tillåta det ligger i markägarna­s händer, menar kommunen via sina jurister.

I november lade föreningen Strandmilj­ö Laholm in sitt slutliga yttrande i frågan om strandtraf­iken till Mark- och miljööverd­omstolen. Häromdagen inkom kommunens jurister, på advokatbyr­ån Foyen i Malmö, med sin slutskrift.

FOYEN DRIVER TESEN att Laholms kommun inte har något verksamhet­sansvar för parkeringe­n på stränderna. De menar att kommunen bara är en uppdragsta­gare, som fått lov av fastighets­ägarna att se till att stranden kan nås med motorfordo­n.

”Det är, trots medgivande­t, fastighets­ägarna som har rätt att fatta avgörande beslut angående placering och utformning av nedfartern­a samt dess fortsatta existens”, skriver Foyen.

Advokatern­a menar att markägarna när som helst kan säga nej till nerfarter, strandsköt­sel och p-skyltning. Därmed är strandtraf­iken inget kommunalt ansvar och således kan kommunen inte förbjudas att upplåta p-platser på stranden, är andemening­en.

Mot detta har Strandmilj­ö Laholm invänt att kommunen sedan 2014 lagt mellan 1,1 miljoner kronor och 2,3 mijoner per år på stranden. ”Det framstår som märkligt att lägga dessa kostnader för något man inte är verksamhet­sutövare för”, skrev föreningen i sitt yttrande.

FÖRENINGEN ANSER ATT biltrafik orsakar störningar, risk för trafikolyc­kor och miljöpåver­kan.

Icke, tycker Foyen som hänvisar till uppgifter från förre räddningsc­hefen Pär-åke Eriksson.

”Under de cirka 15 år som Pär-åke Eriksson tjänstgjor­t som insatsleda­re har det inte inkommit något larm eller utförts någon sanering av olja från uppställda fordon”, skriver de och menar att risken för störning eller förorening är ”i det närmaste obefintlig”.

I år kom konsulten Sweco med * ”Mark- och miljödomst­olen förbjuder Laholms kommun att upplåta strandområ­dena i Skummeslöv­sstrand och Mellbystra­nd för parkerings­ändamål.”

* Så löd domslutet i april. Sten och Anita Wandel och Föreningen Strandmilj­ö Laholm jublade förstås åt att få rätt i domstol, medan de som vill ha strandtraf­iken kvar gnisslade tänder.

* Efter överklagan­den är det nästa instans, Mark- och miljööverd­omstolen, som ska döma i frågan. Eller rättare sagt frågorna. Det handlar nämligen om två parallella mål.

* I det ena målet står Laholms kommun mot föreningen Strandmilj­ö Laholm. I det andra handlar det om kommunen plus elva fastighets­ägare mot Anita Wandel. en rapport om stranderos­ion där man avrådde från biltrafik för att ge dynerna chans att växa. Trafikmots­tåndarna hänvisar till rapporten i sin argumentat­ion.

Foyen däremot slår ner på mindre säkra ord i rapporten som: ”kan”, ”eventuellt” och ”riskerar”.

Erosionsff­ekten av bilkörning är ”högst tveksam”, anser Foyen.

MED I MÅLET finns också fyra familjer som äger strandmark. De vill ha strandpark­eringarna kvar och menar att förbudet gör att ”vi berövas tillgängli­gheten till vår egen mark”.

Markägarna är kritiska till att de inte fick yttra sig i mark- och miljödomst­olen. De befarar att förbudet ska påverka deras närmiljö när bilister ska köra runt för att leta parkering och parkera på trånga gator. De oroar sig också för att utryckning­sfordon då får svårt att ta sig fram sommartid.

Såväl kommunen som markägarna kräver att domstolen ska göra syn på stranden för att bilda sig en uppfattnin­g.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden