Hallandsposten

Ipadar och datorer för miljoner stulna

HALMSTAD: Östergårds­skolan blev under natten till onsdagen bestulen på datorverkt­yg till ett värde av en och en halv miljon kronor.

- JONNA NILSSON joni@hallandspo­sten.se ÖSTERGÅRDS­SKOLAN

”Det känns otroligt ledsamt.”

SIMON BREKELL Rektor

Tjuvarna bröt sig in i skolan strax efter klockan tre på natten. En kvart senare var de försvunna med Ipadar och datorer till ett värde av en och en halv miljon kronor. Datorverkt­ygen kan dock vara värdelösa för tjuvarna.

Förövarna tog sig in genom att lyfta ut ett av fönstren till skolan. Sedan gick det fort.

NÄR VAKTBOLAGE­T VAR på plats en kvart senare var både gärningsmä­nnen och de 500 nya Ipadarna och datorerna, som eleverna skulle få på måndag, borta.

När HP besöker skolan på eftermidda­gen har rektor Simon Brekell och hans kollegor precis berättat för eleverna vad som har hänt.

–DET ÄR KLART ATT de har frågor, och de visste att de skulle få de nya datorerna i nästa vecka. Det känns otroligt ledsamt, säger Brekell och menar att det är barnen som är de stora förlorarna efter nattens inbrott.

De stulna datorverkt­ygen skulle användas i undervisni­ngen och var en del av den digitala satsning som Halmstads kommun just nu genomför i grund- och förskolan. En och en halv miljon av de investerad­e skattepeng­arna försvann under nattens inbrott.

Datorerna och läsplattor­na förvarades innan stölden i ett låst arkivrum någonstans på skolan.

Hur tjuvarna har tagit sig in i det vill rektor Brekell inte kommentera, utan hänvisar till polisens pågående utredning.

På skolan märktes förutom den igentejpad­e fönsterrut­an inga spår efter nattens inbrott. Undervisni­ngen pågick som vanligt under onsdagen.

Polisen var under onsdagen på Östergårds­skolan för att genomföra en teknisk brottsplat­sundersökn­ing.

ENLIGT KOMMUNENS IT-EXPERTER är dock de stulna surfplatto­rna obrukbara för tjuvarna. Verktygen är kopplade till Apples registreri­ngsprogram och kontaktar företaget varje gång någon försöker sätta i gång enheterna, som då berättar att de tillhör Halmstads kommun. Har man då inte rätt inloggning­suppgifter går det inte att logga in på enheterna.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? BESTULEN. En av Östergårds­skolans rektorer, Simon Brekell, mottog samtalet om inbrottet tidigt på onsdagsmor­gonen.
Bild: JARI VÄLITALO BESTULEN. En av Östergårds­skolans rektorer, Simon Brekell, mottog samtalet om inbrottet tidigt på onsdagsmor­gonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden