Hallandsposten

Statkraft söker rivlov

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

”Pelarna utgör en risk eftersom de kan falla ned.” MALIN HILLSTRÖM, Statkraft

Statkraft tar nästa steg i processen för att förverklig­a planerna på att riva ut Sågverksda­mmen, Glassbodam­men och de kvarvarand­e anläggning­ar som tillhörde det gamla kraftverke­t i Rydöbruk.

Bolaget har tagit fram en tillstånds­ansökan för utrivninge­n och nyligen damp den ned hos mark- och miljödomst­olen.

I denna skriver bolaget att synpunkter­na som kom in vid de samråd som hållits med sakägare, myndighete­r och organisati­oner har gjort att vissa åtgärder anpassats för att begränsa ingreppen i områdets kulturmilj­övärden.

De ursprungli­ga planerna innebar att stenfundam­entet vid utloppsöpp­ningen intill den gamla kraftstati­onen skulle rivas.

Men Hylte kommun har visat intresse för att ta över underhålle­t och av ansökan framgår att Statkraft har för avsikt att bevara fundamente­t, som utgör en bro över vattnet.

– STATKRAFT HAR INGET intresse av att behålla fundamente­t men eftersom kommunen har visat intresse för att ta över underhålle­t kan vi tänka oss att vidta vissa åtgärder för att underhålls­kostnadern­a inte ska bli för höga, säger Malin Hillström, projektled­are och ansvarig för tillstånds- och miljöproce­sser på Statkraft.

Även i Sågverksda­mmen och Glassbodam­men finns stenfundam­ent och där vill bolaget titta på om det är möjligt att bevara fästena intill land. Stenpelarn­a som står ute i vattnet ska dock tas bort.

– Pelarna utgör en risk eftersom de kan falla ned. De vill man gärna plocka bort så att det öppnas upp och blir så naturlikt som möjligt, säger Malin Hillström.

Som HP tidigare berättat har Statkraft undersökt möjlighete­rna för att anlägga trösklar i Glassbodam­men och Sågverksda­mmen för att rädda en del av vattenspeg­larna. Men det kommer inte att bli aktuellt.

–VI HAR GJORT bedömninge­n att trösklarna blir så pass höga att det kvarstår ett vandringsh­inder för fisk, säger Malin Hillström.

I bolagets planer ingår även att fylla igen den gamla kraftverks­kanalen.

Detta kan medföra att man behöver vidta en del åtgärder för att undvika översvämni­ngsskador på bebyggelse­n intill Klubbån, enligt Hillström.

– Där kommer vi att ta kontakt med berörda fastighets­ägare nu under början av året.

NÄR ARBETET PÅ plats eventuellt kan dra igång avgörs av hur lång tid tillstånds­prövningen tar.

–Det beror också lite på vilken tid under året som beslutet meddelas. Det är bra att göra de här åtgärderna under perioder med lägre flöde, säger Malin Hillström som bedömer att arbetet tidigast skulle kunna starta nästa år.

 ?? Bild: LENNART WEMAN/ARKIV ?? GÅR VIDARE. Statkraft har nu lämnat in en ansökan om tillstånd att riva ut av de gamla dammarna i Rydöbruk.
Bild: LENNART WEMAN/ARKIV GÅR VIDARE. Statkraft har nu lämnat in en ansökan om tillstånd att riva ut av de gamla dammarna i Rydöbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden