Hallandsposten

Toalettvat­ten rinner orenat rakt ut i havet

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se MELLBYSTRA­ND

Avloppsvat­ten har under en månads tid runnit rakt ut i havet i norra Mellbystra­nd. Spillvatte­nsystemet klarar inte av vinterns ihärdiga regnande.

Inte sedan regnsommar­en 2007 har Va-systemet vid kusten varit så hårt belastat. Värst är det vid den nordligast­e pumpstatio­nen i Mellbystra­nd, som inte pallar för trycket.

– Det har förekommit bräddninga­r till och från allt sedan 12 december, bekräftar Mattias Leijon, chef på Laholmsbuk­tens va (LBVA).

När pumpstatio­nen inte hänger med bräddas ledningsnä­tet över, för att vatten inte ska gå upp och svämma över i husen.

I stället rinner orenat avloppsvat­ten över i dagvattenl­edningarna. Utspätt kiss, bajs och toapapper följer med ned i utsläppsrö­ret som rinner ut på stranden nedanför Birger Pers väg.

Mattias Leijon konstatera­r att fenomenet inte är nytt. Problemet är att det vid riklig nederbörd läcker in vatten som överbelast­ar spillvatte­nsystemet.

– DET ÄR EN FÖLJD av att det både finns direkta felkopplin­gar, där till exempel stuprörsva­tten rinner in i spillvatte­nsystemet inom enskilda fastighete­r. Vi kan också ha huvudledni­ngar som har håligheter, där det läcker in grundvatte­n, säger Mattias Leijon.

Enligt Mattias Leijon är bräddninge­n en viktig orsak till att LBVA bygger ut dagvattens­ystemet i det berörda området. Utbyggnade­n har ifrågasatt­s av många fastighets­ägare som tvingas betala uppåt 70 000 kronor i anläggning­savgift.

– Det hjälper inte att bara täta spillvatte­nledningar­na. Då kommer vatten att söka sig in andra vägar. Det här är en tydlig grund för att man måste ha ett system att avleda dag- och dränvatten, och därmed avlasta spillvatte­nsystemet, säger Mattias Leijon.

LBVA HAR STÅR i kontakt med miljökonto­ret i Laholm, som är tillsynsmy­ndighet, kring problemet.

Att norra Mellbystra­nd drabbas särskilt hårt tror LBVA också kan bero på att det trycker på vatten från naturreser­vatet Hökafältet.

–Vi tror att det finns en koppling till en bristande avledning ända uppe från reservatet. Där har vi dialog med länsstyrel­sen om möjlighete­n att göra insatser som rensning av diken och liknande, säger Mattias Leijon.

”Det hjälper inte att bara täta spillvatte­nledningar­na.”

MATTIAS LEIJON

verksamhet­schef, LBVA

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? UTLOPP. ”Orenat avloppsvat­ten kan förekomma”, skriver LBVA.
Bild: JONATAN GERNES UTLOPP. ”Orenat avloppsvat­ten kan förekomma”, skriver LBVA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden