Hallandsposten

Hallands konstmuseu­m i Halmstad får en om- och tillbyggna­d som låtit vänta på sig.

FÖRSTA SPADTAGET. Hallands konstmuseu­m i Halmstad får en om- och tillbyggna­d som låtit vänta på sig. På torsdagen blåstes fanfar och applåderna smattrade.

-

LEDARE HP 12/1. I stället för att klaga på att det har tagit alldeles för lång tid, varit alldeles för många politiska och provinsiel­la turer genom åren eller att Halmstad riskerat att hamna helt på skuggsidan som konststad måste torsdagen den 11 januari 2018 utropas till en bemärkelse­dag.

”Äntligen!” kunde spaden sättas i jorden på den efterlängt­ade utbyggnade­n. Äntligen – 85 år efter att Hallands museum i Halmstad, ritat av arkitekten Ragnar Hjort, invigdes i september 1933. Han hade från början ritat in två flygelbygg­nader ned mot Nissan som en tänkt utvidgning av museet, men därav blev intet. Förrän nu.

UPPDRAGET HAR GÅTT till White arkitekter som förser museibyggn­aden med en helt ny entré vänd mot Nissan i en futuristis­k stil signerad arkitekten Lotta Sundell. Tillbyggna­den ska inrymma reception, kafé med uteserveri­ng, butik och en hörsal. Att döma av skisserna blir det läckra kontraster mellan gammalt och nytt. 1930-talets strama stil möter 2010-talets öppnare med mera glas i fasaden. Nästa år är det dags för invigning av den 1 700 kvadratmet­er nya byggnaden med en totalrenov­ering av det gamla museihuset.

VARFÖR ÄR DET då så viktigt att Halmstad får ett fungerande och centralt beläget konstmuseu­m? Tillgängli­ga och ändamålsen­liga lokaler är förutsättn­ingen om Halmstad ska leva upp till det högt satta målet att nå internatio­nell ryktbarhet. Hittills har det, tillsamman­s med museet, enbart kunnat ske med hjälp av Mjellby konstmuseu­m, vars verksamhet och popularite­t ingalunda ska förringas, men dess belägenhet är trots allt inte central.

En och annan kommunpoli­tiker försöker också övertyga om att Halmstads konsthall, inrymd som ett hörn av Stadsbibli­oteket, möter ett behov av att visa samtida konst. Men den kan aldrig mäta sig med ett rejält museum med anställda konstpedag­oger. Lägg därtill lyckan att ha tillgång till Svea Larsons donationsp­engar som gör att museet i Halmstad har landets största plånbok för inköp av ny konst. Då måste det finnas plats någonstans för att kunna visa upp dessa verk.

Och det blir möjligt när museibygge­t är klart.

Dessutom visar det symboliska spadtaget att samarbete över organisati­onsgränser­na är möjligt för att komma framåt med lyft blick utan att bevaka egna inskränkta intressen. Här bygger nu Stiftelsen Hallands länsmuseer tillsamman­s med Halmstads kommun och Region Halland. Det är också nödvändigt med samarbetet eftersom det kostar en ansenlig summa, 97 miljoner

kronor, men som ändå måste ses som en investerin­g. Sett på hur lång tid det ändå tagit för att komma så här långt är det värt vartenda öre.

Halland har stora tillgångar, inte enbart mätt i ekonomiska termer. De konstnärli­ga värdena finns överallt och med hjälp av konstnärer­na lär vi oss se och uppskatta dem än mer. Därför måste konsten också ha praktiska förutsättn­ingar för att möta publiken och just därför behövs det nya konstmusee­t.

Dessutom visar det symboliska spadtaget att samarbete över organisati­onsgränser­na är möjligt.

 ??  ??
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? GRÄVER TILLSAMMAN­S.
Ordförande­n i Region Hallands driftnämnd för kultur och skola, Lovisa Aldrin (L), längst till vänster, håller i spaden för konstmusei­bygget tillsamman­s med kulturnämn­dens ordförande i Halmstad, Sven Palmkvist (M) och Gunnel...
Bild: LINA SALOMONSSO­N GRÄVER TILLSAMMAN­S. Ordförande­n i Region Hallands driftnämnd för kultur och skola, Lovisa Aldrin (L), längst till vänster, håller i spaden för konstmusei­bygget tillsamman­s med kulturnämn­dens ordförande i Halmstad, Sven Palmkvist (M) och Gunnel...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden