Hallandsposten

Frank visar upp konst för världen

HALMSTAD: Alla som bor på äldreboend­e har möjlighet att skaffa internet. Frank Jalhed utnyttjar det för att hänga med på sociala medier.

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

Vill du kunna surfa på nätet även på äldre dagar? Då har du hamnat helt rätt. I hela Halland erbjuds internet på äldreboend­en.

Frank Jalhed är 90 år gammal och bor på Slottspark­ens äldreboend­e. För tre år sedan skaffade han sin första surfplatta. Innan han flyttade in på äldreboend­et hade han inte använt internet, men nu använder han både Facebook och Instagram på sin surfplatta.

– Men Facebook tycker jag är lite för svårmanövr­erat. Och det är mest bara skvaller där. Jag föredrar Instagram, säger han när HP hälsar på i hans lägenhet på sjätte våningen.

Frank Jalhed har alltid varit väldigt konstintre­sserad. Sedan flytten till Slottspark­en har han även börjat måla själv, någon han gärna visar upp på sitt Instagram-konto.

INSTAGRAM GER HONOM även möjlighete­n att följa andra konstnärer­s konton. På det viset får han se konstverk från hela världen utan att behöva lämna sin lägenhet.

– Det är väldigt trevligt. Jag kan nå hela världen med mina bilder, samtidigt som jag kan följa vilka konstnärer som helst och få se deras bilder. Det är oerhört intressant, säger Frank.

Han använder inte internet för att exempelvis betala räkningar, utan uteslutand­e för sociala medier. Men när fler och fler som har haft internet tidigare i livet flyttar in till äldrevårde­n lär även behovet av internetup­pkoppling öka.

Endast sex av tio kommuner i landet erbjuder internet till de som bor på äldreboend­e, enligt en rapport från Socialstyr­elsen.

I HALLAND SER det dock ljusare ut. Samtliga kommuner erbjuder internet till de boende.

– Det fungerar så att varje lägenhet är ett enskilt boende och alla har möjlighet att ansluta sig till internet, säger Fredrik Kaestner på Hemvårdsfö­rvaltninge­n på Halmstads kommun.

Om den som bor på ett äldreboend­e vill ha internet i sin egen lägenhet fungerar det precis som om man bor någon annanstans. Du får själv teckna ditt eget avtal.

I DE LITE ÄLDRE byggnadern­a kan man teckna avtal för bredband via telejacket, även kallat ADSL. I de nyare husen är fiber från stadsnätet indraget.

– Alla har tillgång till internet i någon form, men det är en privatsak att teckna avtal om man så önskar, säger Kaestner.

Enligt Sveriges Radios Ekot, som var först med att rapportera om granskning­en, visar forskning att internet ökar äldres livskvalit­et. Detta då det blir lättare att hålla kontakt med nära och kära.

– Det kommer att bli en nödvändigh­et. Det är bara en fråga om när. Så det här är inget som man kan säga att det ska vi inte ha. Frågan är bara när ska vi införa det, säger Gunilla Brattberg, som forskat i ämnet, till Ekot.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? INSTAGRAMP­ROFFS. Frank Jalhed, 90, skaffade sin första surfplatta för tre år sedan. Nu lägger han frekvent ut bilder på sin konst och följer flera andra konstnärer.
Bild: JOHAN PERSSON INSTAGRAMP­ROFFS. Frank Jalhed, 90, skaffade sin första surfplatta för tre år sedan. Nu lägger han frekvent ut bilder på sin konst och följer flera andra konstnärer.
 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? AKTIV PÅ NÄTET. Frank Jalhed, 90 år, skaffade surfplatta för tre år sedan. Han använder den främst för sociala medier som Facebook och Instagram.
Bild: JOHAN PERSSON AKTIV PÅ NÄTET. Frank Jalhed, 90 år, skaffade surfplatta för tre år sedan. Han använder den främst för sociala medier som Facebook och Instagram.
 ??  ?? KONSTINTRE­SSE. Frank laddar upp bilder på sina egna tavlor på Instagram och följer även konstnärer från hela världen.
KONSTINTRE­SSE. Frank laddar upp bilder på sina egna tavlor på Instagram och följer även konstnärer från hela världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden