Hallandsposten

Valberedar­e för SD delade nazistprop­aganda

- ANDERS HOLMER ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Anders Bunnstedt ska i SD:S lokala valberedni­ng få fram någon som kan ersätta uteslutna Susanne Larsen efter höstens val. Men frågan är om partistyre­lsen inte tycker att hans länkar till nazister och andra högerextre­mister är värre än det som blev hennes fall.

På sin profilbild på Facebook ser Anders Bunnstedt, sammankall­ande lokal och regional valberedar­e för Sverigedem­okraterna, glad och stolt ut när han tar partiledar­en Jimmie Åkesson i hand.

Men med tanke på att SD är noga med att inte vilja bli sammankopp­lade med olika högerextre­ma rörelser är det inte säkert att Åkesson är lika glad över de länkar som Bunnstedt flitigt lägger ut på Facebook.

När HP gått igenom Bunnstedts inlägg från åren 2015–2017 har tidningen sett många exempel på filmer, bilder, citat och texter som härstammar från extremhöge­rn.

ETT SÅDANT ÄR en film där man uppmanas delta i Svenska motståndsr­örelsen demonstrat­ion i Stockholm i november 2016. Säpo klassar SMR som nazister och har sagt att det är den del av vit makt– miljön som är det största hotet mot Sveriges inre säkerhet.

Ett annat är en film från motgift. nu med Magnus Söderman, som varit aktiv inom både SMR och nynazistis­ka Svenskarna­s parti.

Bunnstedt har också delat filmer

från Britain First, en organisati­on inom brittiska extremhöge­rn där grundaren sagt att han vill ha ett religionsk­rig i Storbritan­nien.

FRAM TILLS FACEBOOK i slutet av 2016 stängde sidan där främlingsf­ientliga koling.nu lade ut sådant de klassade som politisk satir, länkade Bunnstedt även till deras bilder och citat. Koling.nu startades av aktiva inom Nordisk Ungdom. Hur kommer det sig att du länkat så ofta till sådant som högerextre­mister lägger ut?

– Det är väl för att jag är 63 år och inte så duktig på att kolla upp vem som står bakom olika saker, säger Anders Bunnstedt till HP.

– Det finns inte på kartan att jag själv skulle vara högervride­n. Jag är socialdemo­krat från födseln och röstade på sossarna fram tills Mona Sahlin blev partiledar­e – då var det färdigt. Är inte dina inlägg känsliga med

– Vill partiet utesluta mig så får de gärna göra det, jag går inte under för det. Jag har ett liv vid sidan av politiken också.

– DET VIKTIGA för mig är inte en politisk karriär. Jag har gått in i detta för att jag inte vill att vi ska svika dem som byggt upp välfärden i det här landet. Jag tycker det är fel att vi tar emot fler invandrare än vi kan ta hand om – och vill att vi hjälper krigsdrabb­ade på plats i stället.

–Åsiktsfrih­et måste få gälla, så länge man inte gör något straffbart.

Anders Bunnstedt säger också att han inte känner igen alla inlägg som HP frågar honom om – och utesluter inte att någon kan ha kapat hans Facebook.

– Susanne Larsen sa ju att hon råkat ut för det, säger han apropå de islamfient­liga skrivninga­r som blev hennes fall.

NÄR DET GÄLLER henne har Anders Bunnstedt beklagat sig på Facebook över att det finns Sd:are som sysslar med ”partiskadl­ig verksamhet” genom att försöka eliminera enskilda personer med ”svinhugg”.

– Vi har tyvärr en människa i Halland som fått den ena efter den andra utesluten.

Men även om partiet drabbats av många uteslutnin­gar och avhopp är han som valberedar­e inte orolig över återväxten. Tvärtom pekar han på att det finns gott om lokala Sd-kandidater.

– Inför höstens val till kommunfull­mäktige i Halmstad och regionen har vi 44 rekorderli­ga namn.

– I förhålland­e till befolkning­smängden är vi tionde bäst i landet inom Sverigedem­okraterna med de siffrorna. Med tanke på att du nu blir granskad av Hallandspo­sten måste jag till sist ta upp att du efter terrordåde­n i Bryssel 2016 skrev att ”detta är frukten av den cancer som svensk media i dag är”. Vad tycker du om medierna?

–Jag känner inte igen att jag skrev så och jag har inga synpunkter på medierna.

”Vill partiet utesluta mig så får de gärna göra det, jag går inte under för det. Jag har ett liv vid sidan av politiken också.”

ANDERS BUNNSTEDT Lokal valberedar­e för SD

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden