Hallandsposten

Två förslag finns för ny skola

- CECILIA WELIN

Två förslag har tagits fram för den nya skolan på Ranagård. I det ena får skolan plats med 750 elever och i det andra 600.

Ett ökat elevantal i Söndrum och Gullbrands­torp gör att en helt ny F-9-skola, Ranagårdss­kolan, måste byggas. Skolan ska stå klar 2021.

En konsult har lagt fram två möjliga lösningar till hur skolorna kan organisera­s. I det första alternativ­et rymmer Ranagårdss­kolan 750 elever och har tre parallella klasser i F–6 och fyra i 7–9.

MED DEVTTA FÖRSLAG får F–6-skolorna i Jutarum, Bäckagård och Frösakull en klass i respektive årskurs. Eleverna från Frösakull går i sjunde klass över till Ranagård i stället för till Gullbrands­torpsskola­n, medan Jutarum och Bäckagårds­eleverna går vidare till Söndrumssk­olan.

”En konsult har lagt fram två möjliga lösningar.”

I det andra alternativ­et byggs Ranagårdss­kolan för 600 elever fördelat på två parallella klasser i F–6 och fyra i 7–9. Jutarum och Frösakull får en klass i vardera årskurs medan Bäckagårds­skolan får två. Även här går Frösakulls­eleverna till Ranagård, men skolan kommer då att ha plats för ytterligar­e en klass i årskurs 7. Det innebär att antingen får eleverna på Jutarum gå vidare till Ranagård eller får de två klasserna från Bäckagård gå vidare till olika skolor.

SÖNDRUMSSK­OLAN, som till hösten slås ihop med Hovgårdssk­olan och blir en F–9-skola, har i båda förslagen två parallella klasser i F–6.

Bägge alternativ­en medför en investerin­gskostnad på nästan 300 miljoner. I det första förslaget blir Ranagårdss­kolan större och därmed dyrare. Det andra ger en billigare Ranagårdss­kola men kräver utbyggnad av Bäckagårds­skolan.

Politikern­a har ännu inte fattat beslut.

– Vi har bara tagit emot rapporten och får återkomma med förslag om hur vi ska gå vidare, säger Tove Bergman (MP), ordförande i barnoch ungdomsnäm­nden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden