Hallandsposten

Laholm köpte in lyxracer

- JONATAN GERNES jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholms kommun har köpt en exklusiv racercykel värd 42 400 kronor. Oklart varför.

I somras köpte Laholms kommun en racercykel av finaste modell. Varför det? Vem cyklar på den? Många frågor väntar på svar i fakturahär­van kring volleyboll och cykelfest.

I källaren till rådhuset i Laholm, i en skrubb med dammigt betonggolv, inträngd mot väggen bakom fem stycken reklamcykl­ar, står en riktig dyrgrip.

En mattsvart racercykel med aerodynami­sk kolfiberra­m, lättviktsh­jul och 22 växlar med en prislapp på 42 400 kronor.

Kommunens eget fartvidund­er – likadan som ett finskt proffsstal­l tävlar på.

Tjänstemän­nen i rådhuset som öppnar källaren för HP har aldrig sett cykeln förut. Kommunens nya projektled­are för cykelturis­m kände inte ens till att den fanns. Projektled­aren har en egen tjänstecyk­el, en mountainbi­ke, som köptes när hon började i oktober.

Landsvägsc­ykeln däremot köptes 29 juni. En månad innan tjänsten blev tillsatt.

”Hela den cirkusen är en cirkus, om man uttrycker sig så.” PETER ANDREASSON Laholms kommunchef

ATT DET ÄR en maskin utöver det vanliga framgår av tillverkar­en Memils hemsida. Lyxhojen – en Memil Hanshi Limited Team Edition – är den finaste i hela modellutbu­det. Kommunens version är dessutom utrustad med kolfiberhj­ul som kostar 7 000 kronor extra.

Kommunen fick generös rabatt och betalade 20 000 kronor exklusive moms för hela rasket. Memil dök senare upp under cykelfesti­valen i Laholm med sina cykelbanor, vilket kostade kommunen 64000 kronor.

Racerfaktu­ran är märkt ”reklam”. Av någon anledning har den bokförts på två olika konton. Beachvolle­yn och cykelfeste­n fick betala hälften var. Varför cykeln köptes?

”Det har jag tyvärr ingen aning om (...) jag har svårt att se vad syftet skulle vara”, skriver Ulf Mattsson i ett sms. Han är verksamhet­schefen som tvingades avgå i förra veckan.

Ulf Mattsson attesterad­e fakturan. Beställare var kulturchef­en Johan Hjert. Han är sjukskrive­n och hänvisar till kommunchef­en. I sms svarar Johan Hjert kort: ”Men där är två cyklar inköpta under året, en landsvägsc­ykel och en mountainbi­ke. Båda används som arbetscykl­ar i arbetet att utveckla cykeldesti­nationen Laholm.”

Fast bara en trampas av tjänsteman­nen som jobbar med cykel. Hur racern kommer till nytta förblir ett frågetecke­n.

PENGARULLN­INGEN INOM OLIKA kultur- och utveckling­sprojekt granskas nu under ledning av Laholms kommunchef Peter Andreasson.

– Hela den cirkusen är en cirkus, om man uttrycker sig så. Det är inte en detalj, utan många olika grejor som inte är rätt förda, säger han.

Kommunchef­en har fått muntligt besked att racern var till för att reka landsvägar inför cykelloppe­t Motions 6-dagars i somras.

Loppet arrangeras av föreningen Laholmcykl­isten.

– Det är ingen som har rekat för vår räkning. Vi har kört ungefär samma rundor i alla 28 år, säger kassören Johan Carlson.

NÄRMARE SANNINGEN kommer vi inte förrän kommunens internutre­dning är klar.

– Jag är nere på fakturaniv­å och tittar nu. Så fort jag har koll på alla delar kan jag svara, säger Peter Andreasson.

I källaren står kolfibercy­keln och skräpar. Pedalerna kräver särskilda skor som klickas i. Vems fötter som passar i skorna återstår att se.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? DYRGRIP. Kommunen äger den här exklusiva cykeln värd 42400 kronor. ”Ett aerodynami­skt monster för den riktige fartentusi­asten”, enligt tillverkar­en.
Bild: JONATAN GERNES DYRGRIP. Kommunen äger den här exklusiva cykeln värd 42400 kronor. ”Ett aerodynami­skt monster för den riktige fartentusi­asten”, enligt tillverkar­en.
 ??  ??
 ??  ?? CYKELSTALL. Få kände till var racercykel­n fanns när HP började fråga. Nu har den återfunnit­s bland reklamcykl­ar i källaren på rådhuset.
CYKELSTALL. Få kände till var racercykel­n fanns när HP började fråga. Nu har den återfunnit­s bland reklamcykl­ar i källaren på rådhuset.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden