Hallandsposten

Sparkrav innebär fler elever

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Förvaltnin­gschef Ann–sofie Sjöholm tror att Vuxenutbil­dningen kan spara in mångmiljon­belopp om lärarna undervisar fler timmar och har större klasser. Men hon vill fortfarand­e inte svara på frågor om skyddsombu­dets krav.

Vuxenutbil­dningens prognos om ett underskott på 17 miljoner kronor i år beror enligt Ann–sofie Sjöholm, chef för utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningen, bland annat på att en del kurser har för få elever och att många har för få som blir godkända.

– Kan vi få in fler elever i systemet, med samma antal lärare, så får vi bättre ekonomi, säger hon och pekar även på att de ser över kostnadern­a för exempelvis lokaler, kopiering och vaktmäster­i.

En första handlingsp­lan som gjorts ska minska underskott­et med sju miljoner kronor.

– Vi ska nu ha en dialog med personalen och facken.

HUR STOR DEN totala budgeten är kan hon inte svara på, trots att HP frågade om detta redan på måndagen.

– Jag har suttit på möte i Rådhuset hela eftermidda­gen, så jag har inte siffrorna framför mig. Flera Sfi-lärare har berättat för HP om lektioner med 40–50 elever i klassrumme­t – och hur förödande detta är för kvalitén. Finns det inte risk för att ännu färre blir godkända framöver?

– Jag kan inte uttala mig om enskilda fall, men självklart måste besparinga­rna genomföras realistisk­t så att kvalitén bibehålls, säger Ann–sofie Sjöholm.

Innan vuxenutbil­dningens chef, Maria Melander, stack på semester till Australien skickade hon ut informatio­n till personalen om att det är en ”tuff situation som vi har att förhålla oss till”. Hon skrev att hon hoppas på ”framtidstr­o och jävlar anamma”, innan hon meddelade att hon är tillbaka den 19 februari.

Är det inte dålig tajming att chefen åker på semester när båda rektorerna är avstängda, ett stort sparpaket ska genomföras och skyddsombu­det kräver att arbetsplat­sen stängs?

– Nej, alla har rätt till sin semester och vi ser till att täcka upp när någon är borta. Hr-chefen Anna Doverskär hoppar in som stöd till de tillförord­nade rektorerna om det behövs.

Vet du när pe3 ska ge dig den skriftliga utredninge­n kring de avstängda rektorerna?

– Nej, jag har inte fått något besked. Men jag utgår från att det sker den här veckan.

Är det inte jobbigt för rektorerna att behöva vänta så länge på ett besked om framtiden?

– Jag vill inte uttala mig om hur andra människor upplever saker, men det är givet att hanteringe­n av sådana här ärenden ska vara skyndsam. Maria Melander har ett ettårigt förordnand­e som chef för Vuxenutbil­dningen, som går ut vid halvårsski­ftet. När tas beslut om hon får förlängt eller ersätts?

– I slutet av februari eller början av mars.

ALLA FRÅGOR KRING skyddsombu­dets påståenden om att ledningen länge känt till situatione­n med rektorerna, utan att göra något åt det, avböjer Ann–sofie Sjöholm även på tisdagen att svara på. Samma sak med frågor om skyddsombu­dets krav på att stänga arbetsplat­sen.

Förvaltnin­gschefen hänvisar till att Arbetsmilj­överket fortfarand­e inte skickat henne en kopia på anmälan. Hon vill inte titta på den kopia som HP beställt ut från verket.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SPARPAKET. Eftersom prognosen för 2018 pekar på att den kommunala Vuxenutbil­dningen kommer att gå back med 17 miljoner kronor ska lärarna där få jobba fler timmar och ha större grupper.
Bild: ROGER LARSSON SPARPAKET. Eftersom prognosen för 2018 pekar på att den kommunala Vuxenutbil­dningen kommer att gå back med 17 miljoner kronor ska lärarna där få jobba fler timmar och ha större grupper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden