Hallandsposten

Hårdare kontroll av A-traktorer

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Polisen i Hylte försöker städa upp i mängden A-traktorer. Många av fordonen körs för fort.

I måndags genomförde­s vad som kallas en ”smygande besiktning” av tre A-traktorer i Hylte. En polispatru­ll hade med sig en särskild besiktning­sman och stoppade fordonen där man råkade på dem, oavsett vilken hastighet A-traktorern­a höll.

– Alla tre var utrustade så att de kunde lägga in höga växlar och därmed köra för fort, berättar Henrik Strandberg, gruppchef vid polisen i Hylte.

FORDONEN KOMMER NU att kallas till besiktning och riskerar att få klassninge­n som A-traktorer indragen. Förarna klarar sig i det här sammanhang­et från att bötfällas.

Det gör förmodlige­n dock inte de fyra förare som under de senaste månaderna stoppats vid fartkontro­ller.

I dessa fall togs fordonen direkt i beslag och ungdomarna riskerar att dömas för olovlig körning.

– Vi har även ett fall där en A-traktor körde i 120 kilometer i timmen, enligt hastighets­mätaren i polisbilen som låg bakom, berättar Strandberg.

– Inte sällan sitter det en 15årig kille bakom ratten. Detta är ett allvarligt problem.

Han betonar att det också finns A-traktorer som är ombyggda på rätt sätt, som inte kan köras i mer än 30-kilometer i timmen.

– Det handlar ju om motorintre­sserade ungdomar och det är helt okej.

En av bakgrunder­na till polisens intensifie­rade insatser mot A-traktorer är en mängd klagomål som kom in under hösten, både om fordon som körts fort och ovarsamt.

– Vi har nu bokat ytterligar­e tider med bilinspekt­örer som åker med oss. Nästa kontroll med dem gör vi om en eller två veckor. Och vi har fler datum längre fram, säger Henrik Strandberg.

 ??  ??
 ?? Bild: CHRISTER OLOFSSON ?? TRAKTORSKY­LTAD. En A-traktor byggs om så att endast de lägsta växlarna kan användas och fordonet går därmed inte mer än i 30 kilometer i timmen.
Bild: CHRISTER OLOFSSON TRAKTORSKY­LTAD. En A-traktor byggs om så att endast de lägsta växlarna kan användas och fordonet går därmed inte mer än i 30 kilometer i timmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden