Hallandsposten

Tidens tand tvingade till takbyte

HALMSTAD: Renovering­en av Sperlingsh­olms kyrka har dragit ut på tiden. Först till påsk väntas kyrkan vara färdig och öppna för besökare igen.

- SARA KAPPELIN sk@hallandspo­sten.se

”Det blåser mer från väst och vinden tar med sig salt från havet, och då blir skadorna värre på den sidan.”

I julas var det planerat att renovering­en av Sperlingsh­olms kyrka skulle vara klar. Nu har arbetet försenats och beräknas vara klart strax före påsk.

I höstas stängdes Sperlingsh­olms kyrka för renovering. Tanken var att kyrkan skulle öppna igen i julas, men efterhand stötte man på patrull.

– Planen var att vi skulle foga vissa delar av kyrkan, men på grund av fuktproble­m såg vi ganska snabbt att det inte skulle räcka utan vi behövde foga om hela kyrkan. Vi fick också mura om stora delar intill taket. Och när vi lyfte på taket såg vi att det var i sämre skick än väntat. Det är sådant man inte kan veta på förhand, säger Joakim Eliasson, fastighets­strateg i Halmstads församling.

– Vi fick också mura om hela skorstenen, från taknocken och upp, säger Tomas Jonsson, arbetsleda­re.

Nu är kyrkan stängd sedan trettonhel­gen, då det invändiga arbetet påbörjades. Där ska väggarna putsas om på grund av fuktskador.

– Vi ska putsa om från golvet och ungefär 70 centimeter upp, säger Jan Petlok, murare.

Det är en effekt av år av väder och vind, och slitaget varierar.

– Det blåser mer från väst och vinden tar med sig salt från havet, och då blir skadorna värre på den sidan, säger Jan Petlok.

Som planerat ska även en rullstolsr­amp byggas intill ingången.

Utöver det ska bland annat ett nytt trägolv läggas, och väggarna ska målas om.

För att finansiera den utökade renovering­en av kyrkan äskade man pengar hos kyrkofullm­äktige, vilket blev beviljat.

Kyrkan öppnar igen den 28 mars.

JAN PETLOK murare

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? PÅ HÖG HÖJD. Harald Depner lägger ut lertegelpa­nnor på det nya taket. Ny plåt har lagts runt tornet och hela fasaden har fogats om.
Bild: ROGER LARSSON PÅ HÖG HÖJD. Harald Depner lägger ut lertegelpa­nnor på det nya taket. Ny plåt har lagts runt tornet och hela fasaden har fogats om.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? NYTT TEGEL. Tidigare var taket lagt med betongpann­or, nu blir det lertegel. Väggen bakom Tomas Jonsson har fogats om.
Bild: ROGER LARSSON NYTT TEGEL. Tidigare var taket lagt med betongpann­or, nu blir det lertegel. Väggen bakom Tomas Jonsson har fogats om.
 ??  ?? TIDENS GÅNG. På grund av fuktskador kommer väggarna att putsas om från golvet och 70 centimeter upp, visar Jan Petlok, murare.
TIDENS GÅNG. På grund av fuktskador kommer väggarna att putsas om från golvet och 70 centimeter upp, visar Jan Petlok, murare.
 ??  ?? INPLASTAD. För att det inte ska bli allt för kyligt att arbeta på byggarbets­platsen har det varit uppvärmt innanför plasten.
INPLASTAD. För att det inte ska bli allt för kyligt att arbeta på byggarbets­platsen har det varit uppvärmt innanför plasten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden