Hallandsposten

Folk&familj.

1970 klippte Lars Engman ut den första nyhetsarti­keln om Halmstad Bordtennis­klubb, några år senare fortsatte han med allt som skrevs om Halmia – sen var det omöjligt att sluta...

- ULLAMI NYHUUS 010-471 51 41 umnw@hallandspo­sten.se

Lars Engmans inköp av Rekordmaga­sinet 1946 ledde 72 år senare till en garderob full med tidningsur­klipp.

Det fanns en tid när Lars hobby höll på att bli ett problem hemma. Det var när garderober­na i bostaden nästan bågnade av alla plastpåsar med klipp.

– Jag var tvungen att förvara dem mörkt för att de inte skulle gulna, förklarar Lars själv och ler.

OM DET VAR hans fru Silvi som sa ifrån eller om Lars själv insåg att det var dags att göra något åt klipphögar­na får vara osagt, men plötsligt en dag plockades de i alla fall fram i ljuset och Lars satte igång med jättearbet­et att sortera och klistra in dem i speciella urklippsal­bum.

– Det var 2006, då hade det gått 36 år sedan jag började, säger han och skrattar.

Under tiden hade han även tagit sig an allt det som sonen Thomas, sportrepor­ter på Hallandspo­sten, publicerat sedan han började jobba som reporter i slutet av 1970-talet.

Allt som allt tog det ett halvår – sedan var han i fas.

SAMLARINTR­ESSET BÖRJADE NÄR Lars var barn i mitten av 1940-talet.

– 1946 köpte jag mitt första exemplar av boxningspr­omotorn Edwin Ahlqvists tidning Rekordmaga­sinet, sedan fortsatte jag ända fram till den lades ner 1969.

Lars har sparat varenda tidning han köpt. Alla är nedpackade och i säkert förvar.

– Fast samlingen är ändå inte riktigt komplett, det är nog några exemplar som jag råkat missa, utan att jag vet varför. Jag hade väl något annat för mig den dagen, säger han fundersamt.

IDROTTSINT­RESSET ÄR OCKSÅ gammalt och började med simning.

– Det fick jag sluta med eftersom jag fick öroninflam­mation vartenda år.

Hemmavid fanns en granne som var tränare i bordtennis. Han frågade Lars om han inte kunde tänka sig att börja med pingis i stället, och så blev det. Han började träna och tävla, stannade kvar i klubben, hamnade i styrelsen och blev Hallands Bordtennis­klubb, HBTK, trogen hela livet – i år är det 66 år sedan han gick med. Samma sak gäller Halmia som varit det lag som gällt för alla i familjen.

I dag har han lämnat sina styrelseup­pdrag i HBTK, men är ändå en given del i kärntruppe­n av hängivna medlemmar.

Flera gånger har han också hedrats på olika sätt för sitt engagemang – bland annat med en fin guldnål med HBTK:S enblem.

Lika självklart är han och Silvi inbjudna som hedersgäst­er när HBTK till helgen firar 80-årsjubileu­m med stor baluns i Tylösand.

LARS HAR BESTÄMT att de pärmar som handlar om Halmia och HBTK skall skänkas till respektive klubb den dag han är borta.

Det är en storartad bit idrottshis­toria han lämnar efter sig när den dagen kommer. Inkluderat de som handlar om sonen sitter det över 6 000 klipp i pärmarna.

– Jag tittar i dem då och då och när det kommer hit folk från klubbarna och hälsar på. Då sitter vi där och bläddrar och talar om gamla fina matchminne­n.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? HISTORISKT ARKIV. Lars klippalbum om HBTK och Halmia förvaras på hyllor i en garderob. Samlarintr­esset har snart 50 år på nacken.
Bild: ROGER LARSSON HISTORISKT ARKIV. Lars klippalbum om HBTK och Halmia förvaras på hyllor i en garderob. Samlarintr­esset har snart 50 år på nacken.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden