Hallandsposten

Skatter som slår snett

Har du flyttat två gånger på två år? Då är du förmodlige­n profession­ell bostadsspe­kulant, enligt Skatteverk­et.

- JOAKIM BROMAN

LEDARE 24/1. Skatteverk­et är en populär myndighet. År efter år får de topplaceri­ngen i Svenskt Kvalitetsi­ndex ranking av offentliga aktörer. De som drabbas av märkliga beslut från sin skattehand­läggare är däremot inte lika nöjda.

PENSIONÄRE­N Anita Lagergren Julander är ett exempel. 2014 flyttade hon till en ny lägenhet efter en separation. Men i takt med att fler bostäder byggdes runt omkring ökade insynen, och 2016 bestämde hon sig för att flytta igen. Eftersom hon också köpt ett sommarboen­de i Hudiksvall räckte detta för att Skatteverk­et skulle betrakta bostadsköp­en och -försäljnin­garna som näringsver­ksamhet inom handel med bostadsrät­ter. Anita upptaxerad­es med en halv miljon och krävdes på straffskat­t, så kallat skattetill­ägg.

Möjlighete­n att ta sitt fall till förvaltnin­gsdomstol finns förstås alltid. Men en rättsproce­ss kan bli kostsam även när man är övertygad om att man har rätt. En statlig utredning från 2013 visade att ersättning­en i de fall man vinner mot Skatteverk­et i genomsnitt motsvarar 49 procent av de juridiska kostnadern­a.

I SLUTET AV 2017 stod det klart att Skatteverk­et ändrat sig i Anita Lagergren Julanders fall. Därmed slapp hon ta fallet vidare till domstol. Det skedde dock först när hon fått juridisk hjälp från den oberoende stiftelsen Rättvis skatteproc­ess. Den turen har inte alla.

2011 avskaffade Alliansreg­eringen de kritiserad­e skattenämn­derna. Det var en bra reform, men rättssäker­heten inom skatteområ­det går tyvärr fortfarand­e att ifrågasätt­a. Kom ihåg det nästa gång du deklarerar i mobilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden