Hallandsposten

Pappa lurade son att stjäla

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

Pappan lurade sonen och dennes sambo samt en tredje part att hjälpa till med att stjäla stålbalkar. När polisen kom till platsen och tog dem på bar gärning hade pappan redan försvunnit.

Det var i april förra året som de försökte genomföra stölden. Pappan, som är i 50-årsåldern, hade då lyckats övertala sin son att låna en lastbil från sitt jobb. Han sade sig då ha kommit över ett parti stålbalkar som han skulle sälja som skrot.

Efter mycket om och men gick sonen med på uppdraget. De hyrde in en hjullastar­e från en tredje part och gav sig ut till en grustäkt i Gullbrands­torp.

VID ETT TIDIGARE tillfälle misstänks de ha bytt ut originallå­set till grinden och hängt dit ett eget lås.

Utan att väcka misstanke hos varken sonen eller den inhyrda hjälpen kunde de därför låsa upp, ta sig in och börja lasta stålbalkar­na på lastbilens släp.

När lastbilen nästan var fullastad lämnade pappan området. Han påstår att han lämnade grinden olåst och skulle vänta utanför. Strax därefter kom polisen dit och grep sonen, dennes sambo samt mannen som körde hjullastar­en på bar gärning.

När de kom ut till grinden visade det sig att pappan hade låst den när han lämnat grustaget.

Ytterligar­e en man var delaktig i planeringe­n av stölden, en man som man inte kunnat hitta. Pappan påstår sig ha träffat honom ute på krogen och att de umgåtts en tid. Mannen ska ha varit den som kände till stålbalkar­na från första början.

Pappan uppger att han har blivit lurad av mannen och säger sig vara godtrogen.

MANNEN UPPGES AV oberoende vittnen vara beställare av uppdraget. Han är även efterlyst för andra brott, men polisen har inte kunnat lokalisera honom.

Då man inte hittat honom och inte kan styrka hans närvaro är han avskriven från det här fallet.

Det totala godsvärdet ska uppgå till 360 000 kronor, enligt polisanmäl­an. Tanken var dock att de skulle säljas som skrot. Skrotvärde­t på de balkar som man hade lastat på ska uppgå till cirka 20 000 kronor.

Nu åtalas pappan vid Halmstads tingsrätt misstänkt för grov stöld. Han nekar till brott och uppger att han blivit lurad.

 ?? Bild: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? PÅ PLATS. Pappan fångades av övervaknin­gskameran då han anlände till och lämnade grustaget.
Bild: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING PÅ PLATS. Pappan fångades av övervaknin­gskameran då han anlände till och lämnade grustaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden