Hallandsposten

Luftvärnsr­obotar går på många miljarder GALGBERGET

- ANDERS HOLMER

Att utrusta en av bataljoner­na på Lv 6 med robotsyste­met Patriot har sagts kosta 10–12 miljarder kronor. Men när FMV begär tillstånd av amerikansk­a kongressen för affären handlar summan om det dubbla.

Enligt Joakim Lewin på FMV (Försvarets Materielve­rk) kostar det cirka 10 miljarder kronor att köpa fyra enheter av luftvärnss­ystemet Patriot – med radar, ledning och avfyrnings­ramper.

MEN I DEN offert som Sverige begärt av USA – och som måste godkännas av den amerikansk­a kongressen – ingår även 300 robotar.

– Vi begär att få köpa 200 av de mest avancerade Pac3-robotarna, som kan skjuta ner ballistisk­a missiler som ryska Iskander. Dessutom 100 något billigare robotar, förklarar Joakim Lewin och berättar att enbart dessa robotar kan gå på 15 miljarder kronor.

– Men vi har inte tänkt köpa en massa robotar nu, vi vill bara ha tillstånde­t klart.

HAN MENAR ATT det viktigaste är att först köpa in själva systemet, så att Lv 6 i Halmstad kan börja utbilda på det.

– Eftersom robotar rent tekniskt är färskvara vill vi vänta så länge som möjligt att köpa in dem, så till en början blir det nog bara ett fåtal.

Tidningen DI:S uppgifter om att det bara skulle ha kostat 8,5 miljarder kronor att köpa det franska Samp/t-systemet – till två bataljoner – kommentera­r han så här:

– Den offerten var inte komplett och omfattade till hälften begagnade system.

– När vi sett till helheten går Patriot att integrera bättre med Jassysteme­t, våra sensorer och våra tyska luftvärnsr­obotar Iris–t med medellång räckvidd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden