Hallandsposten

Kortare straff för pillerfabr­ik

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Hovrätten minskar strafftide­n för Halmstadbo­rna som tillverkad­e ecstasy och potenspill­er i ett övergivet hus.

Hovrättens beslut innebär ett bakslag för åklagaren, som yrkade på att männen i stället skulle få betydligt längre fängelsest­raff. Under förhandlin­gen i hovrätten ansåg Gisela Sjövall att det samlade straffvärd­et för brottsligh­eten låg på omkring åtta års fängelse.

TINGSRÄTTE­N i Halmstad dömde männen till fem år och fyra månaders fängelse. Både åklagaren och de dömda Halmstadbo­rna, 27 respektive 40 år gamla, överklagad­e domen. Männen hävdar att de utförde knarktillv­erkningen för att de och deras familjer var hotade av ett kriminellt gäng.

Under hovrättsfö­rhandlinge­n hölls flera nya förhör, helt med inriktning på att beskriva hotbilden och hur allvarlig pressen var på de båda männen. Även 40-åringen, som tidigare nekat till att han varit hotad, berättade ingående i hovrätten om hur han och hans familj pressades till att begå brotten.

MEN HOVRÄTTEN anser, precis som tingsrätte­n, att männen inte befunnit sig i en sådan akut nödsituati­on att det ska påverka bedömninge­n av deras gärningar. Rätten tvivlar inte på att Halmstadbo­rna både kände och fortfarand­e känner sig oroade för egen och för sina familjers säkerhet, men pekar på att männen hade gott om tillfällen att göra annorlunda, exempelvis att slå larm till polisen.

Hovrätten ser inte någon anledning att korta strafftide­n med hänsyn till att männen varit häktade med restriktio­ner. Det är i stället hovrättens syn på det samlade straffvärd­et som gör att fängelsepå­följderna kortas till fyra år och sex månader. Hovrätten poängterar i sin dom att männens verksamhet ”uppenbarli­gen har bedrivits i överlåtels­esyfte”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden