Hallandsposten

Andra yrken kan få avlasta sjuksköter­skor

HALLAND: OMFÖRDELNI­NG AV ARBETSUPPG­IFTER GER AVLASTNING I VÅRDEN

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Bristen på sjuksköter­skor tvingar Region Halland att tänka i nya banor. Nu undersöker man om det finns andra yrkesgrupp­er som kan utföra en del av deras arbetsuppg­ifter.

”Om vi inte kan lösa våra uppgifter med den personal som vi skulle vilja ha, så får vi lösa dem med dem som vi kan få.”

CRISTINE KARLSSON personaldi­rektör, Region Halland

SJUKSKÖTER­SKEBRISTEN

En artikelser­ie om vården i Halland.

– Vi behöver plocka bort uppgifter från sjuksköter­skorna och låta dem jobba på toppen av sin kompetens. I stället kan vi anställa personer med andra kompetense­r, som är möjliga att rekrytera. Egentligen är det relativt få arbetsuppg­ifter, där lagen säger vilken yrkesgrupp som ska utföra dem, säger Cristine Karlsson, personaldi­rektör i Region Halland.

Tanken låter smått revolution­erande, men Cristine Karlsson konstatera­r krasst att det inte finns någon annan lösning på personalbr­isten inom sjukvården.

– Vi måste anpassa oss efter läget. Vi vet att invånarna kommer att behöva mer och mer vård och det kommer inte att finnas tillräckli­gt många sjuksköter­skor. Om vi inte kan lösa våra uppgifter med den personal som vi skulle vilja ha, så får vi lösa dem med dem som vi kan få.

HON MENAR SAMTIDIGT att det kan finnas något positivt med att ompröva och förändra sitt sätt att arbeta. – Sjukvården har jobbat på samma sätt i väldigt många år och det kanske är dags att tänka nytt. Vi har vant oss vid att säga att ”vi behöver en sjuksköter­ska”, men våra 2 500 sjuksköter­skor har egentligen väldigt olika kompetense­r. Frågan bör i stället vara vilka uppgifter som behöver lösas och vilken kompetens som krävs för det, säger hon.

Inom Region Halland pågår nu därför ett arbete med ”utvecklad arbetsförd­elning”.

– Det finns ingen mall för hur man ska göra, men alla arbetsplat­ser ska se över vilka kompetense­r man redan har, vilka man behöver och hur arbetsuppg­ifter kan fördelas på bästa sätt. Vårdcentra­lerna har kommit längst i det arbetet och andra har precis börjat, säger Cristine Karlsson.

EN UNDERSÖKNI­NG SOM regionen gjorde bland olika yrkesgrupp­er 2014 gav en vink om att arbetsförd­elningen inte är optimal. Exempelvis ansåg hela 68 procent av 244 tillfrågad­e läkare att de hade uppgifter som någon annan yrkesgrupp kan utföra. Bland 551 tillfrågad­e sjuksköter­skorna var motsvarand­e siffra 67 procent.

Som exempel på arbetsuppg­ifter som skulle kunna lyftas bort nämndes bland annat dokumentat­ion, tidsboknin­g och signering av journalant­eckningar.

– Det behöver inte alltid innebära att någon annan person ska utföra uppgiftern­a, utan en del saker kan ersättas av digitala tjänster eller förenklas med bättre It-stöd, säger Cristine Karlsson.

Den tänkta förändring­en av arbetssätt innebär dock inte att regionen kastar in handduken i sina försök att rekrytera sjuksköter­skor och läkare.

– Nej, absolut inte. Det här är en del i arbetet för att minska våra behov av hyrpersona­l. Samtidigt ska vi jobba aktivt med att bli bättre på att både rekrytera och behålla vår personal.

TILL STÖD I DETTA arbete finns bland annat den kompetensf­örsörjning­spolicy, som regionfull­mäktige antog i somras. Där talas bland annat om vikten av karriär- och utveckling­smöjlighet­er, en god arbetsmilj­ö och ett gott ledarskap.

Genom olika politiska beslut märks också en del riktade satsningar. Nyligen beslutade regionstyr­elsen att ge mer betalt till vårdperson­al som jobbar nätter och helger.

Möjlighet till betald vidareutbi­ldning för sjuksköter­skor och en ettårig betald introdukti­on för nyanställd­a, så kallat basår, är andra satsningar.

– Jag tror på den riktning vi nu har valt. I stället för att försöka hitta snabba lösningar så jobbar vi med att förflytta system och utveckla våra arbetssätt. Det vi kanske har underskatt­at är den tid det tar för att nå en förändring, säger Cristine Karlsson.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? TÄNKA NYTT. ”Vi måste anpassa oss efter läget. Sjukvården har jobbat på samma sätt i väldigt många år och det kanske är dags att tänka nytt”, säger personaldi­rektör Cristine Karlsson.
Bild: JARI VÄLITALO TÄNKA NYTT. ”Vi måste anpassa oss efter läget. Sjukvården har jobbat på samma sätt i väldigt många år och det kanske är dags att tänka nytt”, säger personaldi­rektör Cristine Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden