Hallandsposten

Nya spår i jakten på Ipadtjuvar

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

De två män som häktades för stölden av läsplattor på Östergårds­skolan har släppts. De är fortfarand­e misstänkta, spåren efter andra inblandade leder utomlands.

De två Halmstadbo­r, 30 respektive 25 år gamla, som häktades för inblandnin­g i stölden av 500 datorer och läsplattor värda omkring 1,5 miljon kronor har släppts. Åtminstone den ene av dem har lämnat sådana uppgifter att polisen fortfarand­e betraktar honom som delaktig i stölden.

Den andre mannen har under häktningst­iden kommit att få en något mer perifer roll i den spektakulä­ra stölden, men han är också fortsatt misstänkt för inblandnin­g.

”Det är klart att de inte kom dit just den natten av en slump.” SONJA SELIGMANN Kammaråkla­gare

– De släpptes när vi inte kunde få dem misstänkta på sannolika skäl, förklarar kammaråkla­gare Sonja Seligmann.

Männen häktades förra veckan, skäligen misstänkta för grov stöld. Det är en lägre misstankeg­rad och beskrivs ibland som utrednings­häktning. Under tiden som männen satt inlåsta gav den stulna utrustning­en ifrån sig spår. Någon startade enheter som kunde spåras.

– Jag säger inte varifrån spåren kommer. Vi vet var det är, det är inte i Sverige, fortsätter Sonja Seligmann.

Tjuvarna bröt sig in vid 03-tiden på natten till den 10 januari. Stölden gick fort. En kvart senare var både tjuvarna, datorerna och läsplattor­na försvunna. Utrustning­en förvarades i ett låst arkivrum.

– Någon berättade för dem var nyckeln till rummet fanns. Tjuvarna har haft någon på skolan som skvallrat om den, om utrustning­en och att säkerheten kanske inte var jättebra. Det är klart att de inte kom dit just den natten av en slump, säger Sonja Seligmann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden