Hallandsposten

Liisas krigshisto­ria visas i Hylte

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Liisa Nydén kom 1942, fyra år gammal, till Sverige som krigsbarn från Finland.

I Åbo fanns hennes mamma Jenny och så småningom i Remma i Långaryd fanns Oskar och Hillevi Eklund som tog emot henne med öppna armar.

– Jag såg snart Oskar och Hillevi, och gör det fortfarand­e, som mina riktiga föräldrar, berättar Liisa.

Men det fanns släktingar till Oskar och Hillevi som inte med blida ögon såg på det som hände.

– De tyckte att min mamma och pappa inte var kloka som tog en finnunge.

DET SISTA SÄGER Liisa Nydén också i den vandringsu­tställning, ”Finska krigsbarn i Halland”, som just nu visas på Hyltebruks bibliotek. Den visas till och med måndag i nästa vecka, innan den går vidare på sin turné i länet.

Liisa Nydén har intervjuat­s av Anna Lindqvist på Hallands bildningsf­örbund. I hörlurar kan man höra Liisa själv berätta om hur hon med sin 1,5 år yngre bror reste med tåg från Haparanda ända ned till Landeryd, att hon då bara vägde 13 kilo och hur flygplan som sedan flög över Remma skrämde henne och att hon försökte dra med sig sin fostermor ned till källaren för att söka skydd.

– Jag hade bott i Åbo i Finland, som bombades innan vi skickades iväg.

NÄR ANNA LINDQVIST hörde av sig var Liisa Nydén tveksam till att berätta.

– Detta med att jag varit krigsbarn har jag berört någon gång utanför familjen. Det har inte varit något man pratat om, säger Liisa Nydén.

Att hon nu gör det beror till stor del på barnbarn som intressera­t sig för hennes historia. De har bland annat på Riksakrive­t letat upp hennes och yngre brodern Toivos (som inte längre lever) resehandli­ngar och dokument som just gäller syskonens vistelse i Sverige under kriget.

Liisa kom tillbaka till Finland som sjuåring för att börja sin skolgång. Men hon längtade ”hem” till Långaryd och fick komma till Oskar och Hillevi på nytt.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? BLANDADE MINNEN. ”När jag som 14-åring fick jobb på telefonsta­tionen fanns det folk i Långaryd som var rädd för att jag skulle vara spion. Som född utanför Sveriges gränser har jag genom åren mött mycket fördomar,” säger Liisa Nydén.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N BLANDADE MINNEN. ”När jag som 14-åring fick jobb på telefonsta­tionen fanns det folk i Långaryd som var rädd för att jag skulle vara spion. Som född utanför Sveriges gränser har jag genom åren mött mycket fördomar,” säger Liisa Nydén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden