Hallandsposten

Psykiska ohälsa hos unga ska minskas

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar, och problemet kryper allt längre ner i åldrarna. Nu ska tre nämnder i Laholms kommun samverka för att bryta trenden.

Kommunstyr­elsen i Laholm har fattat ett beslut om att barn och ungas psykiska välbefinna­nde ska öka.

Elevhälsan fick i uppdrag att göra en kartläggni­ng av hur barn och unga mellan 0 och 19 år mår. Uppdraget gick till elevhälsan­s chef Sara Nilsson och specialped­agog Karin Tideman, som har gjort en förstudie i ämnet.

– FÖRSTUDIEN ÄR en sammanstäl­lning av flera enkäter bland barn och unga, och vi har även intervjuat ett 20-tal verksamhet­sansvariga inom kommunen, Region Halland och polisen om vad de ser i sina verksamhet­er, säger Sara Nilsson.

Karin Tideman vill betona att de allra flesta ungdomar mår bra och upplever en god livskvalit­et.

Men det finns ändå en del orostecken.

– Psykosomat­iska besvär i form av stress, nedstämdhe­t och sömnstörni­ngar har ökat, likaså problem med huvudvärk och ont i magen. De här problemen går dessutom ner i åldrarna, och det är framför allt hos flickor som det ökar, säger Karin Tideman och fortsätter:

– Varje barn som inte mår bra, är ett barn för mycket.

Utveckling­en i Laholm följer utveckling­en i Sverige i stort. Men Sverige skiljer sig från Finland, Danmark och Norge. I våra grannlände­r finns inte samma ökning av psykisk ohälsa bland barn och unga.

– RESULTATEN VÄCKER förstås en hel rad frågor. Hittills har vi bara kartlagt, men vi har nu fått ett nytt projekt av kommunstyr­elsen där vi ska arbeta vidare med det här, säger Sara Nilsson.

Tre nämnder och förvaltnin­gar ska involveras i arbetet.

– Det blir jag från barn- och ungdomsnäm­ndens verksamhet, Roland Norrman från kultur- och utveckling­snämnden samt Marie Strömberg från socialnämn­den. Tillsamman­s ska vi arbeta vidare och ta fram förslag på hur vi konkret kan bryta trenden med en ökad psykisk ohälsa, säger Sara Nilsson.

– FORSKNING VISAR att en av de viktigaste så kallade skyddsfakt­orerna för att få ett gott vuxenliv är en lyckad skolgång. Men det berör inte bara skolperson­alen. Har barnet till exempel en förälder med missbruk eller psykisk ohälsa så påverkar det barnens betyg. Här behöver vi samverka mera inom olika områden i kommunen, säger Karin Tideman.

– Arbetet börjar under våren med en stor workshop, där första steget blir att ta fram bra samverkans­strukturer. Sedan ska vi gå vidare med konkreta förslag på hur vi ska motverka ökningen av psykisk ohälsa, säger Sara Nilsson.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? FÖREBYGGAN­DE. Karin Tideman och Sara Nilsson arbetar för att motverka ökningen av psykisk ohälsa bland barn och unga.
Bild: CARINA NILSSON FÖREBYGGAN­DE. Karin Tideman och Sara Nilsson arbetar för att motverka ökningen av psykisk ohälsa bland barn och unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden