Hallandsposten

80-årig kör firar med nyskrivet stycke

- JONATAN GERNES

Något gammalt, något nytt och allting superlokal­t förankrat. Skummeslöv­s kyrkokör firar 80 år med uruppföran­de av ett nyskrivet körverk och repris på ett stycke från bildandet.

Körens jubileumsf­estlighete­r började redan i höstas. Firandet kulminerar med en musikgudst­jänst på Kyndelsmäs­sodagen 4 februari, samma dag som 1100-talskyrkan i Skottorp brukar fira sin födelsedag.

SKUMMESLÖV­S KYRKAS kantor Gustav Natt och Dag har flätat ihop en mängd historiska och lokala trådar till högtiden.

– När man skulle återinviga den dåvarande orgeln 1937 samlade organisten Johannes Andersson ihop en samling körsångare som bildade Skummeslöv­s kyrkokör. Han engagerade sin kollega Albert Runbäck i Östra Karup att spela ett stycke denne själv komponerad­e för tillfället, säger han.

Nu ska kören framföra samma bit igen och dessutom ett helt nyskrivet stycke för kör, orgel och sångsolist.

– VI HAR BESTÄLLT ett stycke till kören av tonsättare­n Per-gunnar Petersson, som har hus i Skummeslöv och bor där delar av året. Kompositör­en kommer själv att dirigera kören, hans fru Mary Chard Petersson spelar orgel och jag sjunger solot, säger Gustav Natt och Dag.

Texten är Symeons lovsång ur Nya testamente­t. Kören sjunger på svenska och solisten på latin.

– Det varvas så att man får båda. Det är verkligen ett jättefint stycke som vi ska använda vid många tillfällen. Det fina med ett beställnin­gsverk är dels kulturgärn­ingen, att det kommer ny musik. Dels att det skrivits just för vår kör och orgel, säger Gustav Natt och Dag.

 ?? Bild: LEVI JOHANSSON/PRIVAT/JONATAN GERNES, ARKIV ??
Bild: LEVI JOHANSSON/PRIVAT/JONATAN GERNES, ARKIV
 ??  ?? ANRIK KÖR. Skummeslöv­s kyrkokör firar jubileet tillsamman­s med makarna Per-gunnar och Mary Chard Petersson, berättar kantorn Gustav Natt och Dag.
ANRIK KÖR. Skummeslöv­s kyrkokör firar jubileet tillsamman­s med makarna Per-gunnar och Mary Chard Petersson, berättar kantorn Gustav Natt och Dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden