Hallandsposten

Löneklyfto­rna i Halmstad måste minska

-

I stället för att höja lönerna för dem som tjänar mest borde Halmstads kommun i ord och handling stå för jämlikhet, skriver Tania Bengtsson, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet i Halmstad.

DEBATT 24/1. Vi lever i ett samhälle med ökande ekonomiska orättvisor. Klassklyft­orna fortsätter att växa. Detta minskar sammanhåll­ningen och solidarite­ten mellan människor. Sverige är det Oecd-land där inkomstkly­ftorna har ökat mest sedan 1990-talet. 2017 gick det närmare 54 industriar­betarlöner på en vd-lön.

Hallandspo­sten redovisade vid årsskiftet löneutveck­lingen i Halmstad kommun 2017. Chefslöner­na ökade med mellan 2,5 och 3,6 procent medan de som bär upp verksamhet­erna fick ett lönepåslag på 2,6 procent.

DET ÄR HÄPNADSVÄC­KANDE menar fackförbun­det Kommunal. Vänsterpar­tiet kan inte annat än att hålla med. Kommunchef­en tjänar nu 111 000 kronor. Den högst betalda chefen i Halmstad (vd för HEM) 120 000. En barnskötar­es genomsnitt­liga lön är samtidigt 23 559 kronor i månaden. Lönepåslag­et

Dessa löneklyfto­r är varken hållbara eller försvarbar­a. De ger helt fel signaler till de anställda och dessutom förstärker de klassamhäl­let.

för chefen i hemvårdsfö­rvaltninge­n är 4 000 kronor i månaden medan en undersköte­rskas kan vara 600 kronor.

Dessa löneklyfto­r är varken hållbara eller försvarbar­a. De ger helt fel signaler till de anställda och dessutom förstärker de klassamhäl­let. Vänsterpar­tiet vill i stället öka jämlikhete­n. Ett jämlikt samhälle är ett hållbart samhälle.

I Hallandspo­sten säger ansvariga politikern Ann-charlott Mankell (M) att duktiga chefer ska ha bra betalt. Det har de redan, mycket bra betalt.

Vänsterpar­tiet menar att duktiga medarbetar­e också ska ha bra betalt. De som tar hand om våra barn och gamla, de som undervisar och de som städar våra lokaler. De som bär upp välfärden och gör att Halmstad kommuns verksamhet­er fungerar hela dygnet, alla dagar på året.

Mankell säger att lönekostna­den för det stora kollektive­t är så mycket större än för cheferna. Det är inget argument som håller för ökade löneklyfto­r mellan chefer och medarbetar­e. Det är inte heller något som den enskilde anställde, som i vissa inte fall knappt kan leva på sin lön, har ansvar för.

I en kommun med svårighete­r att rekrytera personal inom till exempelvis äldreomsor­g och utbildning borde i stället lönerna, tillsamman­s med bättre arbetsvill­kor, användas för att stärka Halmstad som attraktiv arbetsgiva­re. Om nu det argumentet nu används för cheferna, varför inte för de anställda?

I STÄLLET FÖR att höja lönerna för dem som tjänar mest borde Halmstads kommun i ord och handling stå för jämlikhet. Förutom högre löner för välfärdsar­betare i allmänhet, borde kommunen göra riktade lönesatsni­ngar och höja lönerna för dem som tjänar minst.

På så sätt kan vi minska de ekonomiska klyftorna, öka jämlikhete­n, och ge all personal en lön att leva på.

Tania Bengtsson gruppledar­e Vänsterpar­tiet Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden