Hallandsposten

Klarar Halmstads kommun påfrestnin­gar?

-

BEREDSKAP. Under nyårsnatte­n drabbades Halmstad av omfattande elavbrott när brand utbrutit på Gamletulls­bron vid Stadsbibli­oteket. Viktigt meddelande sändes ut via SMS.

Det som oroar mig är att Halmstads kommun inte är förberedd för svåra påfrestnin­gar och höjd beredskap.

FÖRSVARSMA­KTEN och Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, har på uppdrag av regeringen, gett ut planerings­anvisninga­r: ”Totalförsv­arsplaneri­ngen utgår från ett öppet väpnat angrepp på Sverige som inlednings­vis kan ha ett intensivt och snabbt förlopp. Det är troligt att konvention­ella och högteknolo­giska stridsmede­l kommer att användas. Cyberattac­ker och informatio­nskrigföri­ng är också en del i krigföring­en. Striden kan börja med bekämpning med fjärrstrid­smedel och sabotagefö­rband mot samhällsvi­ktig verksamhet. Risken för användning av kärnvapen, eller hot om detsamma, i regionala eller lokala konflikter kan komma att öka. Detta bedöms gälla även i eller i anslutning till vårt närområde och måste därför beaktas i planering och förberedel­ser.”

”Mot bakgrund av detta behöver statliga myndighete­r, kommuner, landsting och företag [...] öka sin förmåga att motstå ett väpnat angrepp mot Sverige från en kvalificer­ad motståndar­e”.

HAR HALMSTADS KOMMUN påbörjat totalförsv­arsplaneri­ng? - El- och vattenförs­örjning på säkert sätt inom kommunen - även över Nissan

- Renovering och utbyggnad av normalskyd­dsrum och skyddade ledningsce­ntraler

- Beredskaps­lager av olika förnödenhe­ter

- Planering för omflyttnin­g av civila inom kommunen från osäkra/farliga områden

- Utnyttjand­et av ”Hesa Fredrik” vid fara inklusive flyglarm, kompletter­at med fungerande smslarm.

- Undsättnin­gsstyrkor i en förstärkt räddningst­jänst för att bistå ett stort antal människor i nöd (instängda i raserade hus med mera)

- Omhänderta­gande av ett stort antal skadade människor. - Med mera... Med hopp om bättring,

LB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden